/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2F8zyHTSrtEqqGXW1738925310.jpg)
SafeR presenteerde donderdag in een online persconferentie de uitkomsten van een uitgebreid onderzoek naar valpartijen in het wielrennen. De organisatie die zich hard maakt voor een veilige wielersport ondrzocht in 2024 maar liefst 497 valpartijen. SafeR kwam daarbij tot een opmerkelijke conclusie.
35 procent eigen schuld
Matthew Knight, strategisch manager van SafeR, onthulde dat in maar liefst 35 procent van de gevallen renners zelf de valpartijen veroorzaken. Dat betekent dat een kleine 175 crashes gebeurde door een fout van renners zelf. Geen enkele andere oorzaak scoorde zo hoog.
Strategische punten, zoals een massasprint, de aanloop naar een eindspurt of de voet van een beklimming, veroorzaakten 13 procent van de valpartijen. Gladde wegen leidden tot elf procent van de crashes.
Adam Hansen vertegenwoordigde als vakbondsvoorzitter de renners tijdens de persconfertentie. Het Nieuwsblad tekende zijn aanvullende woorden op. "Ja, vijfendertig procent eigen fout is veel, maar het hangt ervan af hoe je naar de data kijkt", aldus de Australische ex-prof.
Andere oorzaken: parkoers en ploegleiders
"In één procent van de gevallen liggen bijvoorbeeld toeschouwers aan de basis van valpartijen, wat de verantwoordelijkheid is van de organisator. Dat geldt ook voor de negen procent valpartijen die door megmeubilair worden veroorzaakt en de dertien procent door het ontwerp van het parkoers. Als je dat optelt, kun je het ook zien als 41 procent waarbij de verantwoordelijkheid bij de organisator ligt."
Brent Copeland vertegenwoordigde de ploegen tijdens de persconferentie. Hij benadrukte dat de valpartijen door fouten van renners nader moeten worden onderzocht "We weten niet wat tot die fout heeft geleid", aldus de huidige CEO van Team Jayco-AlUla. "Dat kan ook de druk van de ploegleider zijn die wil dat de renner vooraan zit."
Verbeterpunten
SafeR legde tijdens de persconferentie ook uit hoe de organisatie het totaal aantal valpartijen wil verminderen. Enkele verbeterpunten die de revue passeerden waren "beschermde kleing en airbags", maar ook "betere barrières". Daarnaast wil SafeR dat jonge renners beter opgevoed worden. "Er is overeenstemming in het peloton dat er een gebrek aan respect is tussen renners van verschillende generaties", benadrukt Copeland.
Naar aanleiding van het dodelijke ongeval van Muriel Furrer op het WK, denkt SafeR aan een systeem om renners te monitoren. "Met gps-locatie moeten we in staat zijn om op elk moment te weten waar iedereen zich bevindt dussen de eerste auto en de bezemwagen", aldus Knight. "Waarbij het plots stoppen van een renner automatisch tot een waarschuwing leidt."
Dat SafeR een organisatie is met daadkracht, is inmiddels al bewezen. Dankzij het veiligheidsorgaan zijn er al diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo danken we de invoering van de gele kaarten aan SafeR. Ook is de uitbereiding van de drie kilometerregel in vlakke ritten, naar vijf kilometer, op het conto van SafeR toe te schrijven. Ook heeft de organisatie er ook voor gezorgd dat 'meejuichen' sinds dit jaar strafbaar is. Tot zijn er dankzij SafeR tegenwoordig niet twee, maar minstens drie ambulances verplicht in een wielerwedstrijd.
- Cor Vos