/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FqsyVUOr5bBKmKJ1739261866.jpg)
Iedereen die over een racefiets beschikt heeft weleens meegedaan aan een van de vele toertochten die in Nederland worden georganiseerd. Van een klimklassieker in Limburg tot de plaatselijke toertocht die je net dat weggetje laat zien die je zelf nog niet had ontdekt. Na afloop een pastabuffet of een hamburger, en natuurlijk een lekker biertje.
Toertochten organiseren: bureaucratische rompslomp
De routes zijn vaak goed aangegeven, er is een gpx voor op je fietscomputer beschikbaar. Onderweg zijn er op gevaarlijke punten seingevers actief. Er zijn mensen beschikbaar die EHBO kunnen verlenen of je fiets EHBO kunnen geven als die onverhoopt kapot gaat.
De organisatie van toertochten heeft nog heel wat om handen. En nog wel meer dan je op het eerste oog denkt misschien. De NTFU, de Nederlandse Toerfietsunie, luidt de noodklok. De afgelopen jaren is er voor organisatoren een brei aan vergunningwerk bij gekomen. Een organisatie moet bij de lokale autoriteiten allerlei aanvragen doen.
Soms is dat natuurlijk best logisch; je kunt niet zomaar ongevraagd een toertocht organiseren. Maar het loopt wat uit de hand de afgelopen jaren. Samen met de Nederlandse Koninklijke Wandelbond startten ze daarom vorig jaar al een initiatief om organisatoren te ontlasten bij de bureaucratische rompslomp: de vergunningenservice.
Twaalf partijen
Die moet nu al worden uitgebreid. In een gezamenlijk persbericht stellen de organisaties dan ook dat het water tot aan de lippen staat. "Vragen die ingewikkelder zijn geworden, een steeds uitgebreidere lijst aan informatie die gegeven moet worden, procedures die elk jaar veranderen. En is een tocht wat langer, dan moeten organisatoren dat hele traject soms ook nog bij meerdere partijen doorlopen."
"Ik sprak laatst een organisatie die een aanvraag moest doen bij twaalf partijen. De organisatoren die we helpen zijn echt blij met de ondersteuning. Er is zoveel vraag dat we de Vergunningenservice binnen een jaar al uitbreiden met een extra medewerker. Maar eigenlijk is die behoefte natuurlijk niet wenselijk. Daarom richten we ons – naast het ondersteunen van de lokale organisatoren – vooral ook op het zoeken naar een structurele verbetering", zegt Natasha Wijgerse, coördinator van de Vergunningenservice.
Arjan de Vries, algemeen directeur van de NTFU, vindt dat wandeltochten en fietstoertochten een andere positie moeten krijgen in vergunningenland. "Het zijn geen doorsnee publieksevenementen. Er is een wezenlijk verschil, omdat er bij onze tochten veel minder mensen gelijktijdig op één plek zijn."
Hij benadrukt de urgentie van het probleem. "Juist nu, in een tijd waarin we te veel stilzitten, er meer dan ooit behoefte is aan preventie en we zoeken naar middelen om sociale cohesie te bevorderen, is het belangrijk dat mensen samen gaan bewegen."
- Broekhuis