Sep Vanmarcke wijst op de gevaren van hookless velgen en pleit voor verbod: 'Goedkoper en sneller, maar absoluut niet veilig'

Ex-prof Sep Vanmarcke benoemt de voor- en nadelen van hookless en roept de UCI op tot een verbod op de onveilige velgen.

brustrenga valt door hookless velgen

Het is een van de nieuwste technologische snufjes in de wielersport: hookless velgen. Eerder noemde Thomas De Gendt het al een zorgelijke ontwikkeling en nu is ook oud-prof Sep Vanmarcke stellig. "Mijn oproep aan de UCI is duidelijk: verbiedt het", stelt hij in Het Nieuwsblad.

Valpartij uit het niets

Vanmarcke wijst op een incident in de Ster van Bessèges om de gevaren van hookless velgen te benadrukken. De Belg sprak eerder al over de chaotische situatie in de Franse rittenkoers, maar zag ook iets opmerkelijks in de eindsprint van de tweede etappe. Daarin ging de Spanjaard Marc Brustenga van Equipo Kern Pharma op hoge snelheid uit het niets onderuit.

"Toen ik het zag gebeuren, dacht ik meteen: dit komt door de hookless velgen waarmee hij rijdt", aldus Vanmarcke, die zich onlangs nog uitliet over de verhoudingen tussen Tadej Pogacar, Wout van Aert en Mathieu van der Poel. "Equipo Kern Pharma heeft Cadex als wielsponsor en inderdaad: zij verkopen hookles velgen. Eén plus één is twee."

Beelden van de valpartij van Brustenga

Vanmarcke legt vervolgens uit wat hookless velgen zijn. "Bij normale velgen, oftewel hooked velgen, zit aan de binnenkant van de velg een randje waar de band achter haakt zodat de band op z'n plaats blijft zitten. Nu zijn wielproducenten de laatste jaren in de weer geweest met het ontwikkelen van velgen zonder zo'n randje: de hookless velgen."

Goedkoper, lichter en sneller

Er kleven veel voordelen aan deze nieuwste ontwikkeling. "Ze zijn goedkoper om te produceren, ze zijn lichter en door het ontbreken van die ran kan de band dus mooier tegen de velg zitten met als gevolg dat het aerodynamischer en dus sneller is", weet Vanmarcke.

"Dat je op een hookless velg ook makkelijker een brede band kan opleggen levert ook wat snelheidswinst op. Op die manier weten wielproducenten het natuurlijk te verkopen aan ploegen en renners. Op dit moment zijn er enkele ploegen die ermee rijden."

"Dat klinkt allemaal mooit, maar er is één gigantisch nadeel aan verbonden: het is absoluut niet veilig", gaat de winnaar van Omloop Het Nieuwsblad in 2012. "Doordat er geen randje is die de band op z’n plaats houdt, schiet de band er af als je een lekke band hebt. En dan heb je als renner gewoon geen kans meer, met alle gevolgen van dien."

Oproep aan UCI

Vanmarcke weet dat er onder renners onvrede is over de introductie van hookless velgen. "Maar als renner heb je op dat vlak weinig te kiezen", geeft hij aan. "Als de sponsor van ene ploeg wi ldat de renners ermee rijden, dan zal dat gebeuren. Mijn oproep aan de UCI is dan ook duidelijk: verbied hookless velgen."

Waarom het nu nog wel toegestaan is? "Misschien zien ze bij de UCI (nog) niet in hoe gevaarlijk dit is. Dat kan het geval zijn omdat er niemand zit die recent nog in het peloton zat en voldoende kennis heeft van dit soort zaken. Michael Rogers is de man die bij de UCI instaat voor al hetgeen met materiaal te maken heeft."

"Hij doet goed werk, maar hij is al bijna tien jaar geleden gestopt. Dan kunnen nieuwe invalshoeken helpen. Ik ben alvast van plan hem eens op te bellen en enkele ideeën op te werpen met betrekking tot de veiligheid van renners", besluit Vanmarcke.