Van Aert over leiderschap: 'Ben altijd een assertief persoon geweest, en direct je mening geven past bij de Nederlandse cultuur'

Wout van Aert is naast kopman van Team Visma | Lease a Bike op de fiets ook buiten de koers om een van de absolute leiders. 

Van Aert

Bart Lemmen vertelde eind 2024 tegen Wieler Revue over de kopmannen Wout van Aert en Jonas Vingegaard. Op de fiets de kopmannen van Team Visma | Lease a Bike, maar volgens de Nederlander ook naast de fiets. "Ze zijn zowel formeel als informeel de absolute leiders van Team Visma | Lease a Bike. Ze weten precies hoe ze dat moeten doen."

Brutaal

Door vriend Daan Soete wordt Van Aert 'ne vrome' genoemd. "Dat is Kempisch voor iemand die, voorzichtig uitgedrukt, assertief is", zo vertelt Van Aert in Sport Knack-magazine. "Of, iets sterker uitgedrukt, brutaal en arrogant. Assertief ben ik altijd geweest. Een eigenschap die ik erfde van mijn ouders. Die zeggen ook wat op hun lever ligt."

Al benadrukt de wereldtopper dat hij zich nooit bewust arrogant of brutaal heeft gedragen. "Maar als er bij Telenet-Fidea op training iets verkeerd ging en het was de fout van de ploegleider, dan was ik de enige die dat durfde te benoemen. Dat viel in de conservatieve wielerwereld niet in goede aarde."

Soms paste Van Aert zijn gedrag erop aan. "Ik had vaak het gevoel dat ik niet te veel voorop mocht gaan, niet te uitgesproken mocht zijn. Deed ik dat wel, dan was ik de moeilijke, de lastige die het anders wilde."

Nederlandse cultuur

Het is ook een van de redenen waarom Van Aert zo op zijn plaats is bij Team Visma | Lease a Bike, waar een open communicatiecultuur heerst. Daar vertelde Attila Valter eerder ook al over. "Sowieso tast je in het begin altijd je nieuwe omgeving af. Toch kon ik bij Jumbo-Visma meteen helemaal mezelf zijn."

Het wordt juist aangemoedigd bij Team Visma | Lease a Bike om je gedachten openbaar te maken. "Uitgesproken en direct je mening zeggen, het past bij de Nederlandse cultuur. Ik deed het daar misschien alleen op een 'beleefdere' manier dan ervoor. Ook omdat er effectief naar mij werd geluisterd als ik iets aankaartte. Van daaruit is echt leiderschap gegroeid."

Van Aert werd daarin aangemoedigd door vooral Merijn Zeeman. "Vanaf het begin gaf hij me een onderscheidende rol in het team. Ik denk zelfs dat hij mij een grotere rol, als leider, toedichtte dan ik in het begin doorhad. Hij gaf me vrijheid, vond het belangrijk dat ik erbij was en mijn stem liet horen. Hij maande me zelfs aan: 'Wout, als dit je mening is, moet je het zelf zeggen tegen je ploegmaten. Dat maakt het sterker.'"

Tegelijkertijd mogen ploegmaten ook kritisch zijn op Van Aert, zo vertelt hij. "In onze ploegcultuur mag iedereen kritisch zijn. Ploegmaten mogen het gerust tegen mij zeggen als ze vinden dat ik iets fout heb gedaan. Ik waardeer dat ook, want zo leer ik bij. En daar draait alles om: progressie boeken."