Jasper Philipsen trekt nieuwe gele kaarten in twijfel: 'Ik vind dat een sprint altijd heel hard wordt uitvergroot'

Topsprinter Jasper Philipsen twijfelt aan de rechtvaardigheid van het nieuwe gele kaartensysteem van de UCI. 

jasper philipsen geeft interview

Jasper Philipsen rijdt in 2025 opnieuw de Tour de France als sprintkopman van Alpecin-Deceuninck. In de vorige editie won hij drie ritten, maar van een vlekkeloze Tour kon hij niet spreken. Philipsen viel bij de eerste sprintmogelijkheid en werd gedeclasseerd wegens hinderen in de massasprint van rit zes. Mede hierdoor liep hij uiteindelijk de groene trui mis.

Dieptepunt

In gesprek met In de Leiderstrui geeft de pas 26-jarige topsprinter aan dat zijn voorbereiding op La Grande Boucle dit jaar anders zal moeten. "Ik zal meteen goed moeten zijn", aldus Philipsen. "Of iets later. Vorig jaar hadden ze bij de ploeg gerekend op een zware start en was mijn beste vorm voorzien voor het derde weekend."

Geen gekke gedachte, maar het haalde niets uit voor de Vlam van Ham. "Uiteindelijk had ik al te veel punten voor de groene trui verloren in de eerste ritten. De declassering was een dieptepunt van de voorbije Tour", zegt hij over de massasprint waarin hij tweede werd achter Dylan Groenewegen, maar werd teruggezet wegens hinderen.

"Dat zijn dingen die je meemaakt en waar je beter probeert uit te komen. Na de eerste zege zat ik in een betere flow. Je ziet wel vaker in het wielrennen dat het dan vlotter gaat", doelt hij op zijn totaal van drie etappeoverwinningen.

Gele kaarten

Nieuw in 2025 zijn de gele kaarten. Voor sprinters als Philipsen kan dat grote gevolgen hebben. Twee gele kaarten betekent directe diskwalificatie uit koers. De UCI deelt de gele kaarten - die een afschrikkend effect moeten hebben - ook uit bij gevaarlijke manoeuvres in eindsprints. Dat ondervond ook Danny van Poppel, die in de Tour Down Under de eerste gele kaart bij de mannen ooit ontving.

Philipsen zal dus op zijn tellen moeten passen. De Belgische sprinter staat erom bekend regelmatig het randje van het toelaatbare op te zoeken, of eroverheen te gaan. Wat hij zelf vindt van het gele kaartensysteem? "Ik moet het nog eens goed bekijken", klinkt het.

"De ene zegt dat het wel meevalt en de ander zegt dat het toch wel streng is. Natuurlijk hoop ik ervan gespaard te blijven, maar ik vind ook dat een sprint altijd heel hard wordt uitvergroot en goed op beeld gebracht", aldus de winnaar van Milaan-Sanremo 2024.

Verschil met voetbal

Omdat massasprints door wedstrijdjury's uitgebreid worden geanalyseerd, is de foutmarge voor sprinters erg klein volgens Philipsen. "En de foutmarge in de andere 190 kilometer van een wedstrijd is veel groter", stelt de Belg.

"Of ik een voorstander van het systeem ben, is moeilijk te zeggen. Het moet vooral consequent worden gebruikt. Commissarissen beoordelen alleen maar op wat ze zien op het beeld of wat ze zelf zien. Alles wat daartussen gebeurt en wat niet op beeld staat, wordt over het hoofd gezien. In het voetbal is er bijvoorbeeld makkelijker overzicht te houden dan in het wielrennen", aldus Philipsen.