/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FRfdOHpbPHIC2T91739805877.jpg)
Het verkeersdrempel-incident van zondag in de Tour de la Provence gooide nieuwe olie op het vuur van de veiligheidsdiscussie. Ook Johan Bruyneel spreekt van een onbegrijpelijke situatie. Op X uit hij zijn ergernis en komt hij met felle kritiek op UCI-voorzitter David Lappartient.
Gegarandeerd een ramp
Bruyneel zag sprinter Pascal Ackermann bij zijn aanzet de controle over zijn tweewieler verliezen. "Een verkeersdrempel op het laatste vlakke stuk voor de finish zou nooit en te nimmer mogen worden toegestaan", oordeelt hij.
"We moeten ons afvragen wie deze parkoersen ontwerpt. In dit geval is de kans op een massasprint groot, dus een bult in de laatste meters is bijna gegarandeerd een ramp. De eerste vraag is dus: wie ontwerpt dit parkoers? De volgende vraag: wie keurt het goed?"
De oud-renner en voormalig ploegleider beantwoord vervolgens zijn eigen vraag. "Ik realiseer me dat het niet zo'n eenvoudig proces is, maar uiteindelijk ligt voor mij het probleem bij de UCI."
Lappartient en SafeR
Bruyneel richt zich vervolgens op de grote baas van de UCI. "Hun voorzitter, David Lappartient, blijft maar hameren op het feit dat de veiligheid van renners een van hun prioriteiten is", klinkt het.
"Maar als hij de kans krijgt, geeft hij het gedrag van renners de schuld van valpartijen en ongelukken. Soms is dat waar, maar vaak, heel vaak zijn er omstandigheden die vermeden kunnen worden", wijst de Belg op het drempel-incident als voorbeeld.
Bovendien ziet Bruyneel dat Lappartient zich onterecht op de borst klopt. "Hij blijft ook opscheppen over SafeR. Ik wil iedereen, inclusief Lappartient zelf, eraan herinneren dat SafeR in eerste instantie een initiatief van de teams was."
"De ploegen kwamen met het idee om een externe en echt onafhankelijke organisatie aan te stellen die zou werken aan verbeteringen voor de veiligheid van de renners. Ik heb begrepen dat Lappartient naar het voorstel heeft geluisterd, maar er zijn eigen idee van heeft gemaakt en de ploegen heeft gedwongen om de UCI het woord te laten doen", aldus Bruyneel.
Niet onafhankelijk
Volgens de tweevoudig Touretappe-winnaar kan het veiligheidsorgaan niet vrijuit zijn werk doen. "SafeR werkt rechtstreeks voor de UCI en niet voor de ploegen en renners. Het is absoluut niet onafhankelijk en hun rapporten worden gecontroleerd en gepubliceerd door de UCI."
"Wat de UCI meestal doet is renners, ploegleiders of organisatoren straffen voor incidenten en wedstrijden. Ze geven de voorkeur aan het straffen van kleine organisaties; ze zullen bijvoorbeeld nooit de ASO straffen. Zelfs al zijn er in de Tour soms parkoersen of aankomststroken die veel veiliger kunnen", besluit Bruyneel.
- Cor Vos