/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FJQAqKxymx71bQv1740402492.jpg)
Koersdirecteur Leo van Vliet: “De Cauberg heeft natuurlijk iets magisch. Met het type renners wat tegenwoordig al op vele kilometers van het einde aan een finale begint en dan ook nog eens de klim van de Cauberg op maar 2 kilometer van het eind verwachten wij wederom een zinderende finale. Een finale dat het publiek in Valkenburg en op de Cauberg van heel dichtbij gaat meemaken.”
Mannen en vrouwen gelijk
Door de wijziging zal de finaleronde van dit jaar voor zowel mannen als vrouwen gelijk zijn. Dus met de smallere passages én de Cauberg in de finaleronde. De mannen rijden een parcours van 256,5 kilometer met start in Maastricht, de vele bekende Limburgse beklimmingen en dus naast de Geulhemmerberg en de Bemelerberg ook de Cauberg in de finaleronde om vervolgens op dezelfde plek als afgelopen jaren te finishen.
De Cauberg wordt in totaal drie keer door de mannen aangedaan. De vrouwen starten ook weer in Maastricht en leggen een parcours af met een lengte van 157,9 kilometer inclusief vijf beklimmingen van de Cauberg.
Schot in de roos
Omdat de Cauberg ook angst inboezemt, zeker na een koers van 260 kilometer, zorgde de aanwezigheid van deze klim in de finale ook vaak voor een afwachtende manier van koersen bij de toenmalige renners. Daarom dan ook dat de organisatie besloot in 2017 om de Cauberg niet meer op te nemen in de finaleronde.
Het bleek een schot in de roos en zorgde jaarlijks voor een open koers met onder andere de overwinningen van Gilbert en Van der Poel. Van Vliet verwacht dat met de huidige toppers het peloton niet langer een afwachtende houding aanneemt vanwege die Cauberg.
- cor vos