/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FslPlIPTnQwFmiS1740481565.jpg)
Een gevalletje erop en erover, maar dan op materiaalgebied. Vorige week werd bekend dat de (meeste) renners van Team Visma | Lease a Bike vanaf dit jaar gebruik maken van kortere cranks. Daarmee kopieert de ploeg het 'geheime wapen' van Tadej Pogacar, die er al een tijdje mee rondreed. Maar nu blijkt dat kopman Jonas Vingegaard nog een stap verder is gegaan.
150 milimeter
Richard Plugge liet enkele dagen geleden aan Het Laatste Nieuws weten dat 27 van de 29 renners van zijn ploeg dit jaar met cranks tussen de 160 en 170 millimeter rijden. Echter, Vingegaard zou met nóg kortere cranks gaan rijden. Daar werd geheimzinnig over gedaan vanuit de ploeg, maar het blijkt te kloppen.
Zo ging ibike_studio eigenhandig op onderzoek uit in de Volta ao Algarve. Daar legde Vingegaard zijn eerste kilometers van het jaar af. En inderdaad, de Deen reed met een extreme variant van korte cranks, zo blijkt uit een filmpje op Instagram. En niet zonder succes, want de tweevoudig Tourwinnaar won de slottijdrit en het eindklassement.
De cranks van Vingegaard zijn niet 160 millimeter, wat de kleinste optie van Visma's materiaalsponsor SRAM is, maar 150 millimeter. De cranks zijn afgevijld waardoor er geen merknaam of lengte op af te lezen valt en zijn dus speciaal gemaakt voor de tweevoudig Tour de France-winnaar. Dat bevestigt eerdere speculaties.
Wat is het voordeel?
Vingegaard zoekt dus de extremen op qua materiaal. Maar wat is nu het voordeel van kortere cranks? En voor de totale fietsenleek: wat zijn cranks eigenlijk? Cranks zijn de (trap)stangen die het voorblad met de pedalen verbindt. Aan het verkorten ervan zouden verschillende voordelen zitten.
De kortere cranks zouden er voornamelijk voor zorgen dat je een hogere cadans langer kunt volhouden. Je hebt er dus niet veel aan als je de Paterberg op moet vlammen, maar bij tijdritten of lange solo's (hmm, dat deed Pogacar nogal eens..), wanneer je voor langere tijd een hoog vermogen moet trappen, helpt het wel.
Dan is er ook nog een mogelijk aerodynamisch voordeel. Door de kortere cranks is het mogelijk om dieper te zitten, zonder dat daarbij de heuphoek wordt beïnvloed. Simpeler gezegd: je kunt minder oncomfortabel in de aerodynamische positie duiken op de fiets. Natuurlijk vooral een voordeel in tijdritten.
- Cor Vos