/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2Fj9PyRj82prrLza1741165934.jpg)
Wieler Revue sprak afgelopen januari uitgebreid met Naesen tijdens het trainingskamp van Decathlon AG2R-La Mondiale in Spanje. Hij vertelde er onder meer over de veranderingen binnen de ploeg, maar hij ging ook in op een bijzondere allergie die hij ontwikkelde.
Het hele interview lees je in onze seizoengids, die natuurlijk ook boordenvol staat met alle info die je nodig hebt voor dit wielerseizoen - je bestelt de dikke gids hier. Maar nu lees je alvast over de selder-allergie van Oliver Naesen.
Naesen zonder energie door selder
Hoe moeilijk is het voor jou geworden sinds er vorig jaar een selderplant-allergie bij je is geconstateerd?
“Heel onprettig. Ik heb het geluk dat mijn kalender bijna uitsluitend bestaat uit WorldTour-koersen, waardoor we bijna altijd een chef mee hebben. Dan komt er niets van selder in onze foodtruck. Alleen hier op hotel hebben we nog geen chefs mee. De voedingsdeskundigen melden het aan de keuken, maar voor de ene kok is selder simpelweg selder, maar de andere kok beseft dat het ook in onder meer bouillon of kruidenmixen zit. Ik kan weleens geflikt worden, ja.”
Wat voor reactie krijg je dan?
“Dan ben ik in de avond heel, heel moe. Dan is het 24 uur lang of de stekker uit het stopcontact is getrokken."
Dan kun je de volgende dag dus ook niet trainen?
“In elk geval niet kwalitatief. Als ik echt selder op heb, gaan mijn keel en ogen dicht. Als het sporen zijn in bouillon of kruidenmix heb ik geen energie, maar dan ben ik niet ziek en is het na 24 uur weg. Dat is niet het einde van de wereld, maar ik kom het liever niet tegen.”
Biologische reactie
Ik heb weinig verstand van allergieën, maar dit is dus met de jaren ontstaan?
“Ik weet er ook niet alles van, hoor. Ik heb altijd hooikoorts gehad voor één bepaald onkruid: bijvoet. Daar zit een eiwit in die ook in selder zit. Voor dat eiwit ben ik allergisch en door meer en meer blootgesteld te zijn aan dat eiwit in pollen, ben ik plots kruisallergiegewijs allergisch geworden voor selder. Het is een biologische reactie geweest waar ik veel pech mee heb gehad.”
Je bent altijd een vrolijke gast, maar hoe heb je die onzekere tijd beleefd?
“Een stuk minder aangenaam. Ik deed ieder jaar zo’n beetje hetzelfde en werd ieder jaar een beetje beter. Plots was dat niet meer het geval. Ik bleef mijn best doen, maar werd slechter en slechter. Ik was vaak ziek en had weinig energie. Thuis was ik nog vrolijk, maar ik ging met een stuk minder vertrouwen naar koersen."
"Mijn cijfers holden achteruit en mijn slaapkwaliteit gaf aan dat ik nul procent was hersteld. Alsof ik de hele nacht was uitgegaan, terwijl ik om tien uur in bed lag… Dan had ik effectief beter kunnen uitgaan, haha. Toen ik de oorzaak eenmaal gevonden had, was dat een Eureka-moment. In 2024 presteerde ik weer goed en daardoor viel een gewicht van mijn schouders. Ik heb weer het gevoel dat ik er een paar jaar tegenaan kan."
P.S. Selder is de Vlaanderen wat meer gangbare term voor wat wij in Nederland selderij noemen. Bleekselderij is natuurlijk de bekendste variant, maar er zijn nog meer soorten: knolselderij en snijselderij.
- Cor Vos