Vanmarcke gelooft in langetermijneffect van gele kaarten: 'Maar ik hoop dat renners elkaar niet gaan proberen naaien'

Analist Sep Vanmarcke legt uit waarom hij denkt dat de gele kaarten een positief effect gaan hebben op de veiligheid. 

groves krijgt gele kaart voor meejuichen

Er is al veel gezegd en gesproken over de gele kaarten, het nieuwe strafsysteem van de UCI. Toch is er binnen het peloton veel draagvlak voor de gele kaarten. Dat komt volgens Sep Vanmarcke om een simpele reden. "Er wordt de laatste jaren meer en meer gevallen", aldus de Belg in Het Nieuwsblad.

Kaden Groves

Een andere reden voor meer draagvlak: renners hebben via werkgroepen inspraak gehad in de uitwerking van het systeem. "In de werkgroep rond sprints zaten onder andere Wout van Aert, Peter Sagan, Mark Cavendish, Lorena Wiebes en Charlotte Kool", weet Vanmarcke.

"In die werkgroep kwam uit de bus dat de UCI-commissarissen niet streng genoeg zijn voor zaken die gebeuren in de sprints – bijvoorbeeld sprinters die van hun lijn afweken – en ze meer moeten kijken naar wat lead-outs doen tijdens hun sprint. Die opmerkingen bleven duidelijk niet zonder gevolg."

"Kijk maar naar Kaden Groves in Kuurne-Brussel-Kuurne. Hij kreeg een gele kaart omdat de Australiër als lead-out van Philipsen van zijn lijn afweek en juichte voor hij over de meet kwam. Dus als mensen dergelijke bestraffingen belachelijk vinden: het zijn topsprinters die daarin inspraak hebben gehad”, aldus Vanmarcke.

Danny van Poppel

Volgens Vanmarcke gaan de gele kaarten ook daadwerkelijk effect hebben. Een veelvoud aan gele kaarten levert namelijk schorsingen op, en die kunnen aardig oplopen. "Ga je iemand die zich moet mengen in de sprints en al twee gele kaarten op zak heeft naar de Tour de France sturen?"

De Belg wijst Danny van Poppel aan als voorbeeld. De Nederlander heeft als enige al twee gele kaarten achter zijn naam staan. "Stel dat hij er in de aanloop naar de Tour nog eens twee pakt, heeft hij in 21 etappes in de Tour nog maar marge voor één fout."

Elkaar naaien

"Ik denk dat de bewustwording er nog niet is bij de renners maar dat zal wel snel komen. Nu denkt iedereen dat ze nog safe zitten, maar later in het jaar zullen ze beseffen dat ze zwaar gestraft kunnen worden. Ik denk dat de UCI met dit systeem op de langere termijn voor meer veiligheid in de koers zorgt."

Echter, de winnaar van Omloop Het Nieuwsblad 2012 houdt nog wel een slag om de arm. Zo vreest hij voor een neveneffect, zoals in het voetbal. "Ik hoop dat renners elkaar niet gaan proberen naaien om een schorsing uit te lokken. Dat kan niet de bedoeling zijn."