/https%3A%2F%2Fs3.eu-central-1.amazonaws.com%2Fcontent-cdn.wielerrevue.nl%2F2023%2F03%2FCORVOS_00034626-048-scaled.jpg)
De ploegentijdrit vinden wij een prachtig fenomeen in de wielersport. We juichen het dan ook toe als er eentje op het programma staat in een grote koers. Vandaag is dat in Parijs-Nice het geval, maar het is er wel eentje met andere regels dan normaal. Tactiek gaat een veel grotere rol spelen.
De renners krijgen een ploegentijdrit van 28,4 kilometer voor de kiezen. Recente ploegentijdritten in ogenschouw nemende is dat al een behoorlijk lange tijdrit, maar hij wordt ook nog eens op een andere manier aangevlogen door de organisatie.
Verschillende scenario's
Ze zullen namelijk niet de tijd van de vierde renner opnemen, zoals gebruikelijk in ploegentijdritten, maar iedere individuele renner van de ploeg zal de eigen tijd krijgen waarin hij over de streep komt.
Hoe dit er in de praktijk uit zal gaan zien, zullen we vandaag weer zien. Er zijn verschillende scenario's denkbaar. Zo kan een knecht zich in de eerste paar kilometers al helemaal leegrijden voor de ploeg (maar dan komt de tijdslimiet weer om de hoek kijken). En hoe sneller je mannen verliest, hoe minder snel de ketting in principe ook wordt natuurlijk. Allemaal overpeinzingen..
Het ligt wel in de lijn der verwachtingen dat we kopmannen alleen over de streep zien gaan komen na een soort lead-out van zijn overgebleven ploeggenoten in de laatste kilometers. Dat was in 2023 ook het geval.
Tour 2026
Want ook in Parijs-Nice van 2023 werd namelijk al een ploegentijdrit volgens dit format afgewerkt. Toen was (toen nog) Jumbo-Visma het sterkste team. Zij kwamen toen met drie man tegelijk over de finish (Vingegaard, Van Hooydonck en Tratnik). UAE Team Emirates werd vijfde, en daar kwam Pogacar alleen over de streep met twaalf seconden voorsprong op z'n ploegmaat Mikkel Bjerg. De rest finishte op grote achterstand.
Zoals wel vaker bij de ASO zien we experimenten en nieuwe aankomsten eerst terug in de 'kleinere' koersen van de Franse wielerorganisator om daarna ook in de Tour z'n intrede te laten doen. Dat is ook het geval met dit ploegentijdritformat, want in 2026 kent de openingsploegentijdrit in Barcelona dezelfde tijdsopnameregels als deze in Parijs-Nice. Kennelijk wilde de ASO het nu zelfs twee keer testen...
- Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022