/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FgoDXWEFhf3FEZ71739375654.jpg)
In onze seizoengids (die hier online te bestellen is) vind je uiteraard alle niet te missen informatie voor het wielerseizoen 2025 terug: alle ploegen en renners en de volledige wielerkalender. Een naslagwerk om in huis te halen dus. Maar niet alleen daarom. Het staat ook boordevol interviews en reportages.
We spraken voor onze rubriek De Bus met Jardi van der Lee. De 23-jarige Nederlander werd relatief uit het niets WorldTour-prof: van Williebrord Wil Vooruit naar EF Education-EasyPost. Hij vertelt over zijn ambities voor de toekomst.
Van der Lee
Van der Lee is een van de renners uit het huidige peloton die zich voor ze prof werden bezighielden met E-racing. Net als onder andere Jay Vine, deed hij mee aan wedstrijden op Zwift en was daar zeer succesvol in. Maar toch is hij niet zo'n typische 'Zwiftrenner'. Vine ligt bijvoorbeeld vrij vaak op de grond. Van der Lee fietst al z'n hele leven op de weg, vanaf z'n zevende.
Toch is het natuurlijk niet misselijk als je van het clubniveau in één keer in de WorldTour terechtkomt. Van der Lee is dus realistisch als het om z'n eigen prestaties gaat. Vorig jaar was echt een ontwikkelingsjaar. Tot grote uitslagen kwam hij niet, maar hij werd wel een betere wielrenner.
"In 2025 is het nog aankijken of die stap al groot genoeg is om uiteindelijk resultaat te kunnen rijden. Het is ook niet gek, want op clubniveau reed ik koersen van hooguit 140 kilometer. Ineens ga je koersen rijden van meer dan 200 kilometer", vertelt hij over de grote verandering in z'n wielerleven.
Schepje erbovenop, maar nooit tot de max in training
Van der Lee gaat dit jaar helemaal op in het systeem van EF. "Ten opzichte van vorig jaar is er een schepje bovenop gegaan, want sinds dit jaar werk ik samen met trainer Ken Vanmarcke. Vorig jaar had ik nog geen trainer van de ploeg."
"Of zich dat heeft uitbetaald in de winter is nog moeilijk te zien op training, omdat ze bij de ploeg voorstander zijn om niet te vaak maximale inspanningen te doen. We trainen vooral tegen onze max aan, want de ploeg schrijft voor dat we absolute maximale inspanningen beperkt houden tot in de koersen."
Meedoen in finales bergop
Zo zijn er meerdere dingen waarin Van der Lee de juiste balans moet zien te vinden. Zo deed hij vorig jaar voor het eerst een hoogtestage, maar dat draaide niet uit zoals gehoopt. Na twee relatief rustige weken trainde hij in de derde week juist iets te hard. Het gevolg was dat hij ziek werd.
“Het is niet haalbaar om in je eerste profseizoen meteen alles goed te doen, waardoor het nog afwachten is waar dit kan eindigen. De ploeg ziet de potentie dat ik ooit kan meedoen aan finales bergop, maar het is afwachten tot het moment dat de tijd rijp is. Dat ik de progressie heb gemaakt om het ook aan het eind van een koers te laten zien."
"Aan jongens als Bart Lemmen en Frank van den Broek zie je dat het snel kan gaan. Tegen die gasten koerste ik toen ik clubrenner was. Met Frank heb ik zelfs nog een jaar in de ploeg gezeten. Tijdens de coronacrisis reed hij ook vaak koersjes op Zwift. Als ik hem dan goed zie presteren in de Tour de France geeft me dat zeker extra motivatie", besluit Van der Lee.
- Cor Vos