/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2F4y8x3n24JCsaRl1742026018.jpg)
Oliver Naesen ging hem eerder deze week al voor. Die sprak van absolute koersvervalsing in Parijs-Nice en ook Patrick Lefevere is die mening toegedaan nadat de vierde etappe van de Koers naar de Zon (ahum) stilgelegd werd vanwege slagregens, hagel en sneeuw.
Lefevere vergelijkt met Giro 2014
De Belgische renner van Deacthlon-AG2R gaf ook Movistar de schuld, maar Lefevere richt in zijn column voor Het Nieuwsblad zijn pijlen alleen op de ASO, de grote Franse koersorganisator die naast Parijs-Nice natuurlijk ook verantwoordelijk is voor de organisatie van de Tour de France.
Lefevere haalt om zijn punt kracht bij te zetten een voorbeeld uit de Giro van 2014 aan waarbij zijn ploeg was betrokken. Rigoberto Uran, op dat moment rijdend voor Quick-Step, reed in het roze toen een afdaling van de Stelvio werd geannuleerd, maar even later toch weer niet. Net als in Parijs-Nice gebeurde met enkele renners, reed Uran tussen de auto's toen Nairo Quintana er vanonder muisde.
Koersvervalsing
"Het was toen pure koersvervalsing en dat was het woensdag in Parijs-Nice ook. Laat mij voorop stellen dat ik de beslissing an sich al fout vond. Als je op dat moment de koers neutraliseert – echt wel in the middle of nowhere – kunnen al die verkleumde renners nergens naartoe. De bussen stonden aan de finish, in de volgwagens is geen plaats voor zeven man en in geen velden of wegen was daar een huis te bekennen", stelt Lefevere.
"Het argument om te neutraliseren was de gladde afdaling. Maar waarom kies je er niet voor om daar gecontroleerd aan tien per uur naar beneden te rijden?", vraagt Lefevere zich verder nog af.
Schertsvertoning
Het was een schertsvertoning, concludeert de Vlaamse oud-CEO van Soudal Quick-Step. "De chaos van woensdag – en die van de Giro van 2014 – is een wedstrijd op WorldTourniveau onwaardig. Je zou denken dat organisaties van dat niveau voldoende knowhow hebben om een herstart ordentelijk te laten verlopen. Niet dus. Movistar stond op de eerste rij, Vlasov en Vingegaard zaten nog in of tussen de auto’s."
Ook in het vervolg van Parijs moet gesneden worden. De Koninginnenrit die voor vandaag op het programma staat, is al ingekort. Het moment dat je wist dat zou komen, lijkt Lefevere te schrijven - al zal hij die lelijke passage uit het Koningslied niet kennen.
"Goed dat ze die beslissing op tijd nemen, maar met permissie: ASO roept al die meteo-miserie ook wel over zichzelf af. Vorig jaar stond op zaterdag exact dezelfde etappe naar Auron geprogrammeerd en ook toen kon die niet integraal doorgaan. De aankomst is toen op de Madonne d’Utelle gelegd, na amper 104 kilometer koers."
Vragen om problemen
Naar hogere aankomsten rijden in maart is vragen om problemen, volgens Lefevere. "Dit jaar krijgt Auron wel haar aankomst, maar de Côte de Belvédère en de Col de la Colmiane worden onderweg geschrapt. Jammer, maar voorspelbaar als je er voor kiest om landinwaarts weg te rijden van Nice en de Côte d’Azur."
"Auron is een skistation, die betalen meestal goed geld om de koers te ontvangen, maar je moet niet schrikken als het weer daar midden maart eigenlijk ongeschikt is. In de woorden van Oliver Naesen: het blijft koers, geen reuzenslalom", besluit hij met de woorden van zijn landgenoot na de rit van woensdag.
- Cor Vos