/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F03%2F4uOQFhdzH8FF5c1743003582.jpg)
Het idee dat dunne bandjes sneller zijn dan dikke banden is inmiddels flink achterhaald. De banden worden de laatste jaren dikker en dikker. Met name in Parijs-Roubaix, maar ook in koersen zonder kasseien. Volgens Sep Vanmarcke is het einde van deze materiaalrevolutie nog niet in zicht.
Van 19 naar 30 millimeter
In Het Nieuwsblad vertelt de nummer twee van Parijs-Roubaix 2013 over de ontwikkelingen. "Lang geleden reden de renners met banden die 19 millimeter breed waren, in mijn beginjaren reed ik met 23 millimeterbanden en nu rijdt bijna iedereen met banden van 30 millimeter. En ik kan je nu al vertellen: daar stopt het niet."
Maar waar komt deze revolutie vandaan? Het antwoord daarop is simpel; onderzoek. Anders dan gedacht hebben brede banden juist minder rolweerstand dan de dunnere variant. Dat komt omdat je met smallere banden een 'puntig' contact met de weg maakt, met als gevolg dieper contact dan met brede banden.
En dan is er nog een belangrijk voordeel. "Hoe egaal een wegdek ook lijkt, een band hobbelt altijd een beetje, waardoor je wiel eigenlijk miniseconden in de lucht vliegt en er dus energie verloren gaat. Brede banden absorberen oneffenheden in de weg beter, waardoor de band beter blijft rollen", legt Vanmarcke uit.
Natuurlijk kleven er ook nadelen aan bredere banden. "Hoe breder een band, hoe minder aerodynamisch. Maar dat nadeel blijkt na onderzoek heel beperkt. Zeker nu ze bredere velgen maken die speciaal ontworpen zijn voor bredere banden, is dat nadeel helemaal weggewerkt."
Van der Poel kan 80 watt winnen
Banden van 30 millimeter zijn tegenwoordig, vooral in Parijs-Roubaix, dus de standaard. Maar daarmee zijn we er nog lang niet. "Pirelli, de bandenproducent van de ploeg van Mathieu van der Poel, heeft bijvoorbeeld een band van 40 millimeter op de markt gebracht", weet Vanmarcke.
"De website Cyclingnews heeft die band vergeleken met de band van 30 millimeter. De band van 40 millimeter spaart op kasseien maar liefst 80 watt uit qua rolweerstand. Met het aerodynamisch nadeel biedt de bredere band aan veertig kilometer per uur nog steeds 76 watt voordeel, wat gigantisch is. Dat is het verschil tussen Pogacar kunnen volgen en lossen uit het peloton."
Heeft Van der Poel daarmee een gigantisch voordeel ten opzichte van Pogacar in de komende Parijs-Roubaix? Nee, dat komt nog te vroeg. "Van der Poel zal de kasseiklassiekers niet rijden met banden van 40 millimeter breed, want die passen niet in zijn fiets. Maar dat we in de toekomst renners zullen zien rondrijden met nóg bredere banden dan nu het geval is, daar mag je zeker van zijn", besluit Vanmarcke.
- Cor Vos