/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FQYKdigVrvVJ52H1743506806.jpg)
Wielrennen is niet meer de sport die het in de jaren '90 en '00 was. Een zin die je ook nog kan gaan achtervolgen als er over tien jaar bekend wordt dat doping nu nog steeds welig tiert bij de huidige generatie. Maar het heeft er toch alle schijn van dat het wielrennen van nu een stuk schoner is dan in het verleden.
Bloedtransfusies
De records op alle bergen worden aan diggelen worden gereden, wielrenners rijden wattages die nog nooit zijn vertoond en daarmee heeft ook de gemiddelde snelheid een enorme vlucht genomen. Het is te verklaren. Het materiaal van nu is stukken beter dan dat van vroeger, de trainingsmethodes ook en op het gebied van voeding heeft er al helemaal een revolutie plaatsgevonden.
Die betere prestaties zijn dus allemaal te verklaren, maar dat wil natuurlijk ook niet per se zeggen dat er helemaal géén doping wordt gebruikt. Peter Van Eenoo is hoogleraar Natural Sciences aan de Universiteit van Gent en de baas van het antidopinglaboratorium in Gent. Een autoriteit dus. Hij legt uit hoe renners toch nog vals zouden kunnen spelen, ondanks de veel striktere controles.
"Ik vrees voor bloedtransfusies en dan met name het bijsteken van het eigen bloed vlak voor de wedstrijd en het afnemen vlak erna", noemt Van Eenoo in De Volkskrant een mogelijke maas in de wet.
De periode een half uur voor een koers en er direct na is volgens hem een moment om vals te spelen. "Dat is theoretisch een moment om jezelf zuurstofrijker bloed toe te dienen. Het is een blinde vlek in het biologisch bloedpaspoort. Maar ik betwijfel of het veel ingezet wordt. Een renner moet dat binnen een ploeg ongezien kunnen doen. In een eigen busje, bijvoorbeeld."
Bovendien tekent De Volkskrant ook nog een reactie van Visma | Lease a Bike-trainer Mathieu Heijboer op, die zegt dat er vlak voor koersen wel degelijk gecontroleerd is bij tijd en wijle.
Gendoping
De bloedtransfusies zouden nu al mogelijk zijn, gendoping is nog een beetje toekomstmuziek, maar sinds het coronavaccin er is wel een stuk dichterbij gekomen.
"Met de ontwikkeling van de coronavaccins is er op het gebied van gendoping iets veranderd’, zegt hij. ‘De MRNA-vaccins bevatten een soort genetische instructies waarmee een eiwit kan worden aangezet iets lichaamseigens aan te maken. Het is niet ondenkbaar dat dit op den duur met epo gebeurt."
Dat zou slecht zijn in de strijd voor een dopingvrije sport. Van Eenoo legt uit: "Deze methode zou zeer moeilijk te detecteren zijn, omdat de coronavaccins bewezen hebben dat sporen ervan binnen een week uit het lichaam verdwijnen."
"Bovendien kan het inmiddels goedkoop worden ontwikkeld. Maar ik denk niet dat het al zo ver is. Wielrenners zoeken prestatieverbetering tegenwoordig in het grijze gebied, bijvoorbeeld in ketonen, een alternatieve energiebron. Voor mij is dat een teken dat ze niets krachtigers hebben", stelt hij ons tot besluit ook wat gerust.
- Cor Vos