/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FZc2LGOAv4T9nfo1743584026.jpg)
Een van de kenmerkende dingen aan de Ronde van Vlaanderen zijn de fans die overal rijendik langs het parkoers staan. Bij de start, bij de passages door dorpen en steden in de openingsfase, langs alle beklimmingen en kasseistroken en alle bochten daar tussenin. Overal staan ze, naar verluidt met meer dan een miljoen. Een mooi beeld, maar het baart de organisatie ook zorgen.
Oude Kwaremont
Het leidt op sommige plekken namelijk tot topdrukte. Met allerlei mogelijke problemen tot gevolg. Het epicentrum van die drukte is de Oude Kwaremont. Sinds de parkoerswijziging in 2012 verving die kasseihelling de Muur van Geraardsbergen als dé helling van de Ronde van Vlaanderen.
De organisatie besliste om de Oude Kwaremont maar liefst drie keer in het parkoers van de Ronde op te nemen. Inclusief een laatste keer op amper twintig kilometer van de finish. Reden te meer voor de supporters om dat als hotspot te bestempelen. En dat loopt al jaren de spuigaten uit.
"Beslis zondag niet om last minute in de auto te stappen en onvoorbereid naar de Kwaremont te rijden. Dat lukt al jaren niet meer. Je gaat je vast rijden", waarschuwde CEO Tomas Van Den Spiegel namens organisator Flanders Classics dinsdag tijdens een persconferentie.
Crowd Control
Door de manier van koersen van de huidige generatie wielrenners, de populairiteit van een Wout van Aert en de werken van Flanders Classics is de Ronde van Vlaanderen nóg groter dan hij al was. Van Den Spiegel erkent dan ook dat de Hoogmis "bijna het slachtoffer is geworden van zijn eigen succes."
Hij roept op tot spreiding onder de supporters. Van den Spiegel wijst Ronse aan als goed alternatief indien de Kwaremont, Paterberg of Koppenberg zijn volgelopen. Daarnaast gaat de organisatie aan de slag met crowd control. Hiermee kan direct ingegrepen worden als een locatie te druk is.
Terug naar het oude parkoers?
Al met al zorgt de immense populairiteit van de Ronde van Vlaanderen dus voor de nodige problematiek. Is het daarom niet beter om na te denken over een parkoerswijziging? Want met het huidige parkoers kunnen we gerust stellen dat de organisatie de problemen op zichzelf afroept.
Voor sponsoren zijn de herhaalde passages op de Kwaremont natuurlijk leuk. Net zoals voor de fans die wél plekje hebben kunnen bemachtigen. Maar het zorgt dus voor topdrukte en problemen. Een terugkeer naar het oude parkoers lost daar al een groot deel van op. Voor 2012 lagen de hellingen mooi verspreid, zonder dubbele passages. Toen hadden supporters meer ruimte om zich beter te verspreiden langs de route.
Maar of de organisatie hier gehoor aan geeft is nog maar de vraag. Al weten we eigenlijk het antwoord al.
- Cor Vos