Zonneveld zag slordige Mathieu van der Poel in de Ronde: 'Hij was echt energie aan het verspelen'

Thijs Zonneveld zet zijn vraagtekens bij de manier van koersen van Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen.

zonneveld over mathieu van der poel

Mathieu van der Poel moest zondag in de Ronde van Vlaanderen zijn meerdere erkennen in een geweldige Tadej Pogacar. Op de laatste Oude Kwaremont brak hij definitief. Thijs Zonneveld dacht lange tijd dat de Nederlander met overschot op de fiets zat, maar spreekt achteraf van een slordige koers.

Valpartij en ziekte

De analist besprak in zijn podcast In de Waaier het optreden van Van der Poel in de Vlaamse Hoogmis. Te beginnen met de valpartij, die hij wijt aan de ploeg. "Alpecin zat daar aan de verkeerde kant. Ze zaten links en de wind kwam van rechts. Dan loop je het risico te worden ingesloten."

Van der Poel kwam met de schrik vrij. "Maar vallen als het peloton aan zestig per uur rijdt is niet lekker. Dan gaat er wel half procentje af", geeft Zonneveld aan. Achteraf bleek dat MVDP enkele dagen ziek was na zijn gewonnen E3 Saxo Classic. "Maar dat is geen excuus en dat zei hij zelf ook. Maar ook dat is weer een half procentje."

Onnodige inspanningen

Het zat de klassiekerspecialist dus niet mee, maar Zonneveld vond dat hij ook tactisch tekort schoot. Zo was de reactie van de Nederlander op Pogacar op de tweede Oude Kwaremont flitsend, maar volgens de analist ook onnodig. Vlak voor de aanval van de wereldkampioen zat de Nederlander namelijk nog ervoor.

"Hij heeft hem voorbij zien komen, dat kan niet anders. En dan komt 'ie zo hard terug... Dat was zó indrukwekkend, maar het is wel een cartouche die hij daar verschiet. Een onnodige, als je ziet in welke posities ze daarvoor zaten. Dat is dus weer een half procentje", telt Zonneveld ze op.

Op de eerste Paterberg plaatste Van der Poel zelf een aanval. Ook dat vond Zonneveld geen slimme zet. "Hij nam anderhalf wiel op Pogacar, maar het is daar nog heel ver. Van der Poel hoeft er geen inspanning van vijftig kilometer van te maken. Sterker nog, liever niet. Dat was een beetje onnodig."

'Alsof hij heel veel overschot had'

Ook op de hellingen daarna staken Pogacar en Van der Poel er duidelijk bovenuit, maar samen doorrijden deden ze niet. Hierdoor bleven mannen als Mads Pedersen en Wout van Aert in koers. En daar ging Van der Poel vreemd en soms zelfs arrogant mee om, zag Zonneveld. "Hij liet zich een aantal keren naar achteren zakken in die groep alsof hij heel veel overschot had."

Op de Steenbeekdries kwam hem dat bijna duur te staan toen Pogacar demarreerde. "Toen ging hij helemaal vanuit laatste positie met enorme halen eromheen. Op dat moment dacht ik: hij heeft echt overschot. Want alleen als je heel goede benen hebt, wacht je tot het laatste moment, omdat je weet dat je het toch wel dicht rijdt."

Pijlen afschieten

Achteraf gaf Van der Poel te kennen dat hij helemaal geen overschot had en constant op de limiet zat. Dat feit kan Zonneveld maar moeilijk rijmen met zijn manier van koersen. "Als je je echt niet goed voelt, dan kun je wel iets zuiniger rijden. Ga dan in het wiel van Pogacar zitten en concentreer je daar op. Nu was hij echt energie aan het verspelen."

"Als er dan eentje van Visma en Trek wegrijdt, reageer meteen of reageer niet. Dat kost minder energie dan iedere keer het gat alsnog dichtrijden. Hij was z'n pijlen daar aan het afschieten alsof hij er nog tachtig had. Achteraf bleken het zijn laatste pijlen te zijn. Dan vind ik dat hij daar best slordig mee is omgegaan", klinkt het oordeel van Zonneveld.