/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FIG8ou0hugV2KUE1744013583.jpg)
Wout van Aert reed zondag een dijk van een Ronde van Vlaanderen. De Vlaming van Team | Visma Lease a Bike won niet en stond ook niet op het podium, maar was in diepe finale indrukwekkend sterk. Mathieu Heijboer, de trainer van Van Aert, legt in Het Nieuwsblad uit dat zijn poulain momenteel de vluchten plukt van een veranderde aanpak.
Uithoudingsvermogen versus explosiviteit
Volgens Grischa Niermann, sportief directeur bij Visma | Lease a Bike, was Van Aert zó goed, dat hij na Tadej Pogacar de beste man in koers was. Heijboer is het daar als Head of Development en trainer van de Belg mee eens. "Wout leek steeds beter te worden naarmate de koers vorderde", klinkt het.
Van Aert moest op de klimmetjes meestal wel lossen, maar brak nooit definitief. "Dat klopt en dat is iets waar we specifiek aan hebben gewerkt", vertelt Heijboer. "We hebben in zijn trainingen veranderingen doorgevoerd om zijn uithoudingsvermogen te verbeteren."
"Daardoor hebben we minder aan zijn explosiviteit kunnen werken, maar zou hij wel sterker moeten zijn als we al ver boven de tweehonderd kilomeer koers zitten. Dat hebben we trouwens vorig jaar ook gedaan, alleen konden we het toen niet laten zien door die val in Dwars door Vlaanderen."
Effect hoogtstage
De veranderde aanpak had dus een positief effect. Een welkome opsteker, al was de stijgende lijn binnen het team al zichbaar. "Na Dwars door Vlaanderen zeiden Matteo (Jorgenson, red.) en Tiesj (Benoot, red.) al dat Wout in de kopgroep de sterkste renner was", aldus Heijboer. "Die mislukte sprint zorgde voor een domper, maar ik heb geen moment getwijfeld dat Wout nog veel zou verbeteren."
Naast de andere trainingsaanpak ging Van Aert ook veel later op hoogtestage dan de andere toppers. Hierdoor sloeg hij koersen als Milaan-Sanremo over. Dat kwam op wat kritiek te staan, maar ook dat lijkt achteraf een juiste keuze. "We hebben uitgedokterd wanneer Wout moest terugkeren van hoogte om nu goed te zijn", legt Heijboer uit.
"Dat is bij iedereen anders. Maar in het algemeen slaat die hoogtestage bij iedereen na tien à veertien dagen echt aan." Van Aert keerde op woensdag 26 maart terug uit Tenerife, twaalf dagen voor de Vlaamse Hoogmis. "Het effect van die hoogtestage was er in de Ronde zeker al, maar dat blijft nog wel even duren."
Parijs-Roubaix
Dat is tweemaal goed nieuws met het oog op volgende week. Uithoudingsvermogen is in Parijs-Roubaix belangrijker dan explosiviteit, dus Van Aert profiteert daar nog meer van de gewijzigde trainingsaanpak. Daarnaast hebben ze het bij Visma zo uitgekiend dat het effect van zijn hoogtestage optimaal is in Noord-Frankrijk.
"Ja, absoluut", beaamt Heijboer. "We strijden elk jaar voor de Ronde, maar het is gewoon een feit dat Parijs-Roubaix hem beter ligt. Hij komt er elk jaar beter uit de verf dan in de Ronde. In Roubaix heb je geen steile beklimmingen en geen opeenvolgende acceleraties, wat altijd moeilijke momenten zijn voor Wout", besluit Heijboer.
- Cor Vos