/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F04%2FlI2bm5GRpJUQCS1744095730.jpg)
Voor de Vlaamse kramt Het Nieuwsblad gaat José De Cauwer onder de noemer 'José op tournee' op audiëntie bij veel grote (oud-)profrenners. Hij was al bij Jonas Vingegaard, Eddy en Axel Merckx en nu ging hij langs bij Philippe Gilbert in Wallonië.
De Lie traint te kort volgens De Lie
Hij sprak daar met de renner die De Cauwer als bondscoach als 20-jarige al selecteerde voor het WK van Hamilton in 2003 over die jonge jaren van hem en hun samenwerking toen. Ook Mathieu van der Poel kwam ter sprake.
Maar als je met iemand uit Wallonië over de koers praat, kom je ook al snel bij Arnaud De Lie terecht. Toch wel de opvolger van Gilbert als vaandeldrager van het Waalse wielrennen.
Het gaat op het moment niet zo best met de Stier van Lescheret. Hij is door z'n ploeg uit koers gehaald na een dramatisch voorjaar. Geen Ronde van Vlaanderen en ook in Parijs-Roubaix zullen we hem niet zien.
De Cauwer oppert dat het met iemand van de statuur als Gilbert naast hem heel anders had kunnen lopen. Dat beaamt de Waal zelf ook wel. "Blijkbaar is dat inderdaad een probleem. Hij luistert niet echt naar de mensen rond hem."
Laatste 4 uur van de training niet eten
Gilbert waakt er voor om zijn streekgenoot helemaal af te fakkelen, maar plaatst zeker ook wel een kritische kanttekening. "Hij beleeft een moeilijk moment, dus ik wil hem niet te veel afvallen. Maar als ik afga op zijn Strava zie ik te weinig lange trainingen. Ik deed elke week minimaal één keer zesenhalf uur."
Hi vertelt ook dat het er Spartaans aan toeging tijdens die traininen. Hij had daarbij altijd Dirk Dewolf aan zijn zijde. "Je kan veel vertellen over Dirk De Wolf, maar hij heeft daar een grote rol in gespeeld. Hij vertrok om zes uur ’s ochtends bij hem thuis om hier om negen uur te staan. En dan waren we samen zes uur onderweg. Dat was discipline: de laatste vier uur aten we niet meer."
Tegenwoordig is die manier van trainen achterhaald, maar Gilbert vertelt er nog in geuren en kleuren over. "Echt waar, ik reed me compleet leeg. Soms moest ik in de laatste tien kilometer in de auto stappen omdat ik compleet leeg was. En op het einde van de training had ik zoveel honger dat ik de bloemen die hier op tafel staan wel kon opeten, haha. Van Dirk moest ik ook altijd draaien. Op souplesse rijden. Ik had dat niet van nature."
De Lie lijkt die souplesse ook wat te missen - hij rijdt altijd een verzet waar de paard de hik van krijgt. Gilbert heeft daar wel een verklaring voor. "Ik denk dat het met de Ardennen te maken heeft. Als je hier traint, ben je door het reliëf altijd aan het duwen. Ik weet nog dat Jelle Vanendert hier kwam trainen en dat hij veel soepeler reed dan ik. Maar hij trainde in Limburg langs het kanaal. Dat kan hier niet."
- Cor Vos