Kort en bondige uitleg: zo werkt het bandendruksysteem waar Visma | Lease a Bike mee rijdt in Roubaix

Visma | Lease a Bike rijdt in Parijs-Roubaix met een systeem waarmee de renners in koers hun bandendruk kunnen regelen. Wij leggen simpel uit hoe het werkt.

band van visma | lease a bike met het bandendruksysteem

Deze week hield het de gemoederen flink bezig en dat zal tijdens Parijs-Roubaix voor mannen niet anders zijn: het bandendruksysteem GRAVAA waar Visma | Lease a Bike de Hel van het Noorden mee rijdt.

Dat het succes kan hebben beweest Pauline Ferrand-Prévot zaterdag al bij de vrouwenkoers. De Française kwam solo aan op de velodroom in Roubaix en won zo de vijfde editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen - ze zag het zelf als een goede training voor haar hoofddoel: de Tour.

Hoe dan, zij reed met het veelbesproken bandendruksysteem, en de mannen van Visma - Wout van Aert voorop - zullen haar maar wat graag nadoen. Als je denkt: hoe werkt dat bandendruksysteem dan? We leggen het hier kort en bondig uit in een paar bullets.

  • Het uitgangspunt is dat je op kasseistroken liever een wat lagere bandendruk hebt. Dat rijdt comfortabeler en kost minder energie. Op het asfalt wil je weer wat meer druk, want de lagere druk zorgt voor meer rolweerstand en dus moet je meer watts leveren voor dezelfde snelheid.
  • GRAVAA voorziet daarin door de mogelijkheid te bieden tussen drie drukopties. Vanmarcke kiest in zijn test voor 2,5 bar vooraan en 2,8 bar achteraan als zachtste optie, 2,5 bar vooraan en 2,8 bar achteraan als zachtste optie, een 'middendruk' van 3,5 voor en 3,8 achter en 4,5 vooraan en 4,8 achter als hardste optie voor op het asfalt.
  • Je bedient het systeem met twee knopjes op het stuur. Die aan de rechterkant verhoogt de druk, die aan de linkerkant verlaagt de druk. Je stelt het systeem in via een app die je ook kunt verbinden met je fietscomputer - op het scherm staat dus ook de actuele bandendruk.
  • Op de foto boven dit artikel kun je het systeem zien - het 'slangetje' dat vanuit het frame naar het ventiel gaat. Lucht ontsnapt via de naaf als je het wiel leeg laat lopen. Bijpompen gaat kinetisch en werkt op de rotatie van het wiel. Hoe sneller het wiel draait, hoe sneller de band weer vol zit dus.
  • Rijd je tubeless? Dan kun je bij een lek dat wordt gedicht door de 'melk' in je band het drukverlies dat daarmee gepaard gaat weer herstellen - in Parijs-Roubaix rijden de profs zeker tubeless. Bij amateurs in tubeless ook in opkomst. Vooral bij gravelfietsen is tubeless al de standaard.