/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F05%2FMbOHTwmsFtLe5j1746946805.jpg)
Vandaag is het weer zover: de koers die je misschien niet (goed) kent, maar die je na één keer kijken nooit meer vergeet. Tro-Bro Leon, de ruige klassieker over de ribinoù – de Bretoense variant van kasseistroken, maar dan grilliger, stoffiger, en met een knipoog naar een grindklassieker – staat garant voor spektakel. Denk aan Parijs-Roubaix, maar dan kleinschaliger, intiemer en met een varken als hoofdprijs. Ja, echt.
Gravel, grind en glorie in Bretagne
In de lappendeken van smalle wegen en boerenpaden rondom Lannilis in het gebied dat de Fransen Finistère - einde van de wereld - noemen, krijgen de renners ruim 200 kilometer voor de wielen geschoven, met 29 stroken ribinoù. Het is koers op z’n puurst: modder, stof, mechanische pech en heroïek. Wie hier wint, is een rasrenner met stuurmanskunst én koersvernuft.
Hoewel de organisatie elk jaar lichtjes sleutelt aan het parcours, is er een aantal ribinoù die altijd zorgen voor koersontploffing:
- Ribinoù 1: Kervennec – Vroege test op open terrein, met gravel dat in droge jaren stoffig is en in natte jaren een glijbaan.
- Ribinoù 10: Pont Nevez – Smal, bochtig en met verraderlijke stenen. Hier ben je blij als er nog lucht zit in je banden na het afdraaien.
- Ribinoù 24: Le Trévou – Vaak beslissend. Ligt op 20 km van de streep en is zo technisch dat alleen de besten er schade kunnen aanrichten.
En dan is er natuurlijk de mythische Ribinoù 28: Run Vras – kort, bochtig, en vaak omzoomd met toeschouwers die je bijna de berm in schreeuwen.
Favorieten
De Tro-Bro Leon was vaak het domein van de Fransen, maar met de mondialisering van de wielersport en de felbegeerde UCI-punten wordt ook de Tro-Bro Léon een steeds internationaler wordende aangelegenheid.
Bij de grootste favorieten zitten dan ook maar drie Fransen, oud-winnaar Hugo Hofstetter, Waalse Pijl-revelatie Kevin Vauquelin en Valentin Madouas.
De andere grote(re) namen aan de start zijn: Biniam Girmay, Alberto Bettiol, Alex Aranburu, Mike Teunissen, Søren Waerenskjold, Lewis Askey, Matej Mohoric, Phil Bauhaus, Fred Wright, Rasmus Tiller en Lukas Kubis.
Vorig jaar was Arnaud De Lie de sterkste. Ondanks twee lekke banden wist hij terug te keren naar de kop van de race en in de sprint zijn concurrenten te verslaan. Dit jaar is hij er niet bij. De jaren ervoor ging de zege naar Giacomo Nizzolo (2023), Hugo Hofstetter (2022) en Connor Swift (2021).
Varken als trofee
De winnaar van Tro Bro Leon krijgt, naast eeuwige roem en een geldbedrag, ook een bijzonder aandenken: een biggetje. Geen grap – sinds jaar en dag krijgt de winnaar een levend varkentje cadeau van een lokale fokker. Het is folklore en koersromantiek in één. Sommige renners nemen hem mee naar huis, anderen laten ‘m adopteren – maar niemand vergeet ‘m.
Waar te kijken?
Tro Bro Leon is vandaag vanaf 13.00 uur live te volgen op HBO Max, maar als je daar geen abonnement op hebt, kun je ook wenden tot een livestream op de site van L'Equipe. De finish is gepland nog voor vijven, dus als het stof is opgetrokken daarna kun je de finale van de Giro-etappe ook nog meepakken.
- Cor Vos