Column | Visma | Lease a Bike is terug op aarde en niet langer de beste ploeg van die planeet (en dat is hartstikke logisch)

Onze redacteur stelt dat het gedaan is met Visma | Lease a Bike als 'beste wielerploeg van de wereld'. En dat is eigenlijk hartstikke logisch. 

visma | lease a bike in de giro

Het kon niet op in 2023. Wout van Aert loste Tadej Pogacar op een klim van buitencategorie in de Tour (de Hautacam), Visma | Lease a Bike won alle drie de grote rondes. In het voorjaar kon alleen Mathieu van der Poel weerstand bieden, maar voor de rest: Visma | Lease a Bike boven!

Eenmansploeg Pogi stak Visma al naar de kroon

Ze wilden het weten bij Visma. In uitingen op hun website en op de socials refereerden ze - terecht - aan zichzelf als de beste wielerploeg ter wereld. Dat zijn ze nu niet meer.

Al in 2024 niet meer. Maar toen was het vooral 'eenmansploeg' Tadej Pogacar die de Visma naar de kroon stak. Oké, Pogi heeft bij UAE inmiddels een sterrenensemble om zich heen verzameld, maar zonder die mannen had hij de Tour ook wel gewonnen, om over wedstrijden als Strade Bianche, Luik en de Ronde van Lombardije nog maar te zwijgen - daar is hij er doorgaans al vandoor nog voor z'n knechten een bidon voor 'm hebben kunnen halen.

In 2025 is Visma voorlopig een doornseeploeg. Bijtjes die hard moeten werken voor een raat die maar mondjesmaat gevuld raakt met honing in plaats van 'Killer Bees'. Er zijn lichtpuntjes (Matthew Brennan!), maar het is toch vooral teleurstellend. Deels door overmacht - ook dit seizoen is het lot bijvoorbeeld Dylan van Baarle en Cristophe Laporte nog niet echt goedgezind - maar ook doordat er iets anders aan de hand is.

Visma | Lease a Bike is weer een gewone wielerploeg.

Het grote geld is weer de baas

Een paar jaar lang konden ze uitblinken door een innovatieve manier van werken. Op het gebied van voeding- en trainingsleer liep de ploeg ver voor op de concurrentie. Visma is en was zeker niet armlastig en zit qua budget nog steeds in het linkerrijtje van de WorldTour, maar ze moesten het al nooit van hun enorme budget hebben.

Tuurlijk, Wout van Aert, Jonas Vingegaard en de rest, het zijn toprenners. Maar in the end hebben ploegen als UAE, INEOS, later ook Red Bull-BORA-hansgrohe en Lidl-Trek, meer geld, en dus ook betere renners. Zo simpel is het. Visma kon dat rechtbreien met afgewogen maaltijden, wielerhelmen die van Mars leken te komen en last but zeker not least vakmensen in de begeleiding.

Die vakmensen van het eerste uur werken nu vaak bij concurrerende ploegen en/of bij voetbalclubs - Red Bull lijfde bijvoorbeeld trainer Marc Lamberts en voedingsprofessor Asker Jeukendrup in, die ook nog bij PSV werkt; voormalig Head of Nutrition Martijn Redegeld ging bij Ajax aan de slag en Merijn Zeeman maakte natuurlijk de overstap naar AZ.

Bij alle andere ploegen hebben ze goed gekeken naar de aanpak van Visma. Zelfs bij Franse ploegen zit er geen ranja meer in de bidons. En dan is het uiteindelijk toch gewoon het grote geld dat de doorslag geeft.

Visma legde kopmannen Van Aert en Vingegaard voor langere tijd vast, maar ze merken nu al dat het moeilijk is de renners daar net onder aan zich te binden. Van Baarle, Benoot en Kooij, ze vertrekken hoogstwaarschijnlijk allemaal. Er is nog genoeg (jong) talent over bij Visma, maar de tijd dat alles wat ze aanraakte in geel, roze of rood veranderde is voorbij.

Columns
  • Cor Vos