Wout van Aert kan straks winnen in Parijs door Montmartre, maar is geen fan: 'Niet te vergelijken met de passage Olympische Spelen'

Wout van Aert rijdt momenteel de Giro, maar zat met zijn hoofd toch al heel even in de Tour. Hij reageert op het aanpassen van de slotetappe.

wout van aert

De Giro is in volle gang, we zagen woensdag een schitterende etappe met Richard Carapaz als mooie winnaar. Maar toch stal die andere grote ronde, de Tour de France, even de aandacht van de strijd om het roze. Ook Wout van Aert was er mee bezig.

Geen champagnedrinkende geletruidrager meer

De ASO, organisator van de Tour, maakte namelijk officieel bekend dat het klimmetje naar Montmartre, dat we ook al in de wegrit van de Olympische Spelen zagen, wordt toegevoegd aan de traditionele slotetappe met aankomst op de Champs-Elysées.

Het klimmetje van een dikke kilometer aan bijna zes procent moet drie keer worden bedwongen door het Tourpeloton. Daarmee komt er vermoedelijk een einde aan de traditie van een saaie slotrit met al die malle fratsen als een champagnedrinkende geletruidrager.

Als de strijd om het geel nog spannend is, dan zal de leider in het klassement het wel laten aan de drank te gaan met een hectische finale voor de boeg.

Van Aert kapittelt ASO

Het opent ook perspectieven op de zege voor andere renners. Mannen als Mathieu van der Poel en Wout van Aert zijn plots topfavorieten in zo'n rit. Toch is Wout van Aert niet per se fan van de toevoeging van Montmartre, zo zei hij in de Giro.

"Dit kan wel eens een heel gevaarlijke rit worden op deze manier. Ik begrijp het wel dat de organisatie na die Olympische Spelen grote fan was van zo’n passage, want de sfeer was echt geweldig op dat parcours. Maar veiligheid is dit jaar nog meer een belangrijk thema en de organisatie lijkt daar geen rekening mee te houden met deze beslissing", noteert Het Nieuwsblad.

Niet te vergelijken met Spelen

Maar tijdens de Spelen ging het toch goed en zorgde het voor een mooie koers? Die vlieger gaat niet op volgens Van Aert.

"Dit valt niet te vergelijken met de passage van de Olympische Spelen. Toen kwamen we aan de voet van de Montmartre met een groep van 50 renners. Nu zal er een voltallig Tour-peloton tegelijk over moeten."

"Daarbij zitten dan ook nog eens een hoop klassementsrenners die nog veel kunnen winnen of verliezen op de laatste dag. Als we over dezelfde smalle straten als toen worden gestuurd vlak voor de klim, verwacht ik chaos in het peloton. Het is jammer dat we zoiets dan gaan opzoeken", besluit Van Aert.

Overigens zal de aanloop naar het klimmetje niet dezelfde zijn als in de Tour - maat tegelijkertijd zal het ook geen heel brede weg kunnen zijn waarover de renners de heuvel naderen; het is nu eenmal smal rond Montmartre.