/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F05%2FyUtdAw9aEreN7H1748432732.jpg)
De slotweek van de Giro d'Italia wordt door sommigen omschreven als een van de zwaarste ooit in een grote ronde. Het kent vier zware bergetappes. Vier etappes waar de renners duizenden calorieën verbranden op de fiets. Zo ook Wout van Aert, die tegen Sporza vertelde dat hij in de rit van dinsdag 7.300 calorieën verbrandde.
Persoonlijk record
"Net geen persoonlijk record", aldus Van Aert. "In de rit over de Mont Ventoux in de Tour de France van 2021 heb ik 7.500 calorieën verbrand. In de avond kreeg ik mijn avondeten bijna niet op. Na de rit was er een zoete herstelmaaltijd, een soort pudding, en iets waar ik niet zo'n fan van ben. 's Avonds was het dan vooral rijst met ook een beetje steak."
Vooraf had Van Aert ook al veel gegeten. "We wisten natuurlijk dat het een zware rit zou worden. We hebben gelukkige slimme mensen in onze ploeg die dat allemaal berekenen en die een menu opstellen dat zo goed mogelijk verteerbaar is."
Goede eter
Over het algemeen is de kopman van Team Visma | Lease a Bike een goede eter. "Ik heb er nooit zoveel moeite mee, ik vind het nooit zo erg", vertelt hij met een lach. "Maar het is inderdaad belangrijk dat de sleur er niet inkomt. Gelukkig zorgen onze chefs voor veel afwisseling. Dan blijft eten plezant."
Binnen de Nederlandse ploeg is er ook ruimte om het gevoel te volgen en niet alles blindelings op te volgen wat wordt voorgeschreven. "Je blijft je gevoel volgen. Als je je eten niet op krijgt, heeft het geen zin om dat toch te doen waarna je dan niet kan slapen."
In de dinsdagetappe zat Van Aert in de kopgroep en kon hij in de slotfase nog werk verrichten voor kopman Simon Yates. De rit kende 4737 hoogtemeters. Vandaag blijft het bij 'slechts' 3813 hoogtemeters. Vrijdag en zaterdag kennen respectievelijk 4908 en 4399 hoogtemeters. Voor die ritten zal dus ook weer extra energie nodig zijn.
- Cor Vos