Spaanse politie rolt internationaal EPO-netwerk op

De Spaanse Guardia Civil heeft een internationaal dopingnetwerk opgerold, zo meldt de Guardia Civil zelf. Er zouden zowel professionele als amateursporters bij betrokken zijn, aldus de Franse krant L'Equipe.

EPO

Binnen het netwerk, waar het gaat om EPO, werden dopingproducten verstuurd naar atleten in Europa, zowel professionals als amateurs. Het netwerk was in handen van Serviërs, waarvan er één in Barcelona woonde. Volgens de Guardia Civil zijn de producten via Spanjaarden en via een ziekenhuis in Andalusië het legale circuit in gebracht. Er zijn voorlopig zes mensen gearresteerd voor verhoor. Daarnaast zijn bankrekeningen uit Cyprus, Slowakije en Oostenrijk geblokkeerd. 

260 sporters, wielrenners en atleten

Er zouden 260 sporters, voornamelijk wielrenners en atleten, vanuit Cádiz en Barcelona de afgelopen tien jaar voorzien zijn van doping. Momenteel wordt de verkregen informatie geanalyseerd om een lijst van mogelijke gebruikers op te stellen. De onderzoekers voorspellen dat er 'een groot aantal nationale en internationale sporters van verschillende disciplines en niveaus zijn, die deze middelen gebruikten.'

De directeur van het AEPSAD José Luis Terreros licht het een en ander nog iets nader toe. "Het onderzoek is begonnen in 2017. Een aantal sporters die positief testten op EPO, verklaarden dat ze de middelen gekocht hadden via een website, waarop de kliniek in Cádiz de producten aanbood." 

Slechte kwaliteit EPO?

"Het zijn amateurs en professionals", aldus een woordvoerder van de Guardia Civil. "Maar we kunnen de namen voorlopig niet geven." Voorts meldde de Guardia Civil dat de producten niet van goede kwaliteit waren. Een lezing die onderstreept werd door het Spaanse anti-dopingbureau AEPSAD. De EPO zou niet koud zijn opgeslagen, waardoor niet alleen de kwaliteit slecht is. Het is zelfs mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid, aldus Terreros. 

Om de betrokken atleten te vervolgen, moet de rechtbank nu de namen doorsturen naar het Spaanse anti-dopingagentschap.