Thijs Zonneveld: 'Bij de UCI voeren ze uit wat de ASO wil'

Schrijver en wielerjournalist Thijs Zonneveld staat bekend om zijn scherpe mening over wielrennen. Voor de eindejaarsspecial vroegen we hem naar de beleidsbepalers in het wielrennen.
Zonneveld

“Veiligheid is geen prioriteit bij de UCI. En ook niet bij de ASO. En wat gebeurt er dan? Niets. Bij UCI-congressen staat veiligheid niet op de agenda. De valpartij van Wout van Aert in de Tour is wat dat betreft symbolisch. Hij valt omdat er een hek verkeerd is geplaatst. De Tourorganisator ASO heeft ook de Vuelta in handen en daar staan dezelfde hekken doodleuk op dezelfde manier opgesteld. Ze hebben er gewoon schijt aan."

"Maar het is niet alleen het probleem van de UCI of ASO. Het ligt ook bij wielerfans. Men vindt het ergens normaal dat Lambrecht verongelukt en dat Edo Maas een dwarslaesie oploopt. Het is inherent aan de sport of een ongeluk. Dan kun je alles afdoen als ongeluk. Dat werd bij Goolaerts ook gezegd toen hij stierf na een hartaanval in Parijs-Roubaix, maar er is ook niemand die onderzoekt hoe wielrenners beter gescreend zouden kunnen worden op hartfalen.”

“Bij de UCI voeren ze uit wat de ASO wil. UCI-voorzitter David Lappartient is een marionet van de ASO en de ASO is erbij gebaat om de ploegen zo klein mogelijk te houden, zodat ze de inkomsten niet hoeven te verdelen. Ze willen de taart niet groter maken en dat beleid neemt de UCI over. Alle beslissingen gaan over de hoofden van de ploegen. Van de verdeling van de WorldTour-licenties tot de invulling van de wedstrijdkalender. Ik snap goed dat ploegen problemen hebben met Lappartient. Teams hebben een brandbrief naar de UCI gestuurd waarin ze oproepen tot verandering. Daar zullen ze heus wel naar luisteren, maar er moet wel continu strijd gevoerd worden.” 

Laatste nieuws