Van der Poel heeft aan één versnelling genoeg in Heusden-Zolder

Mathieu van der Poel heeft de wereldbeker van Heusden-Zolder gewonnen. De wereldkampioen had aan één versnelling genoeg om het verschil te maken.
Poel

Vragen alom in Heusden-Zolder. In de wereldbeker van Namen van vorig weekend kwam Toon Aerts zwaar ten val. Daarbij brak de leider in het Wereldbekerklassement een rib. Desondanks ging hij 'gewoon' van start, maar die start was dramatisch. Aerts verloor bij de sprint direct zeer veel plaatsen en kwam tot overmaat van ramp ook nog ten val door toedoen van Zdenek Stybar, die in het vervolg van de wedstrijd Aerts wel een tijdje op sleeptouw nam. 

Vooraan bleef het lange tijd rustig. Onder anderen Tim Merlier en Quinten Hermans kenden een goede start. Vier rondes lang gebeurde er relatief weinig. Het grootste nieuws uit de koers was de inhaalrace van Aerts, die in korte tijd binnen de top twintig reed, en daarnaast de valpartij van Daan Soete. Soete bleef lang liggen en heeft ogenschijnlijk zijn sleutelbeen gebroken.

Van der Poel hield zich ondertussen koest. De eerste twee rondes bleef hij in tiende positie, vervolgens schoof hij op naar de vijfde plaats en in de vierde ronde verbleef hij al op de derde stek. Het wachten was op een versnelling van de alleskunner en die kwam er ook op de helft van de vierde ronde. Landgenoot Corné van Kessel zat in Van der Poels wiel, maar de wereldkampioen bleef zo lang te keer gaan dat hij al zijn concurrenten uit het wiel reed. In korte tijd sloeg Van der Poel een beslissend gat. 

Achter Van der Poel vormde zich een groep met Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout, Hermans en Gianni Vermeersch.De vier bleven wel enigszins in de buurt van de eenzame leider, maar ze konden het gat tot Van der Poel niet meer overbruggen. Achter de winnaar reden Sweeck en Hermans naar de tweede en derde plaats. Toon Aerts kwam als veertiende over de streep en wist daardoor de schade voor het algemeen klassement te beperken.

Laatste nieuws