Van der Poel wint afmattende cross in Namen

Mathieu van der Poel heeft de loodzware Wereldbekercross van Namen gewonnen. De tweestrijd met Toon Aerts werd beslist nadat de Belg in de slotronde viel.
Poel

De start was voor Corné van Kessel, die een klein gaatje wist te slaan. Na een technische passage kwamen Mathieu van der Poel en Quinten Hermans echter voorbijgeraasd. Voor Van der Poel was dat het sein om eens vol door te trekken. De wereldkampioen wist in de loodzware en modderachtige omstandigheden weg te rijden van zijn concurrenten, maar in een ruk reed Aerts terug naar de kop. 

De Belgisch kampioen was duidelijk vol vertrouwen, aangezien hij Van der Poel vorige week in Ronse wist te verslaan. In de tweede ronde reed Van der Poel lek, waardoor Aerts bijna vijftien seconden voor kwam te liggen. Gestaag reed Van der Poel desondanks terug. Leider in de wereldbeker, Eli Iserbyt, kende een baaldag en verloor veel punten in de strijd om het klassement. Hij stapte uiteindelijk onderkoeld uit de koers. 

Achter Van der Poel en Aerts reden Van Kessel en Tom Pidcock een uitstekende koers. Sterker nog, de Brit dreigde zelfs terug te komen bij de twee toppers. Maar op hetzelfde moment trok Van der Poel eens flink door. Aerts werd flink onder druk gezet, maar brak niet. Het gevolg was wel dat Pidcock niet terug wist te komen en het zou uitdraaien in een tweestrijd. Aerts kon even weg rijden, maar maakte een slippertje. Zo was het telkens stuivertje wisselen vooraan, want op het moment dat Van der Poel de wedstrijd leek te beslissen reed hij wederom lek en lag Aerts weer voorop. 

Daardoor kreeg Aerts in de zevende ronde weer de beste kaarten in handen. Van der Poel leek gebroken en lag op een gegeven moment twintig seconden achter. Toch maakte Aerts weer een foutje, waardoor het scenario wederom veranderde. De beslissing zou vallen in de slotronde en Van der Poel nam gedecideerd de leiding. In de gevaarlijke en steile afdaling zette Van der Poel zijn metgezel dusdanig onder druk dat Aerts hard tegen de vlakte ging. 

De val van Aerts zorgde uiteindelijk voor de beslissing. Aerts had zich duidelijk pijn gedaan en kon zijn tweede plek nog net aan verdedigen. Achter hem eindigde Van Kessel op een derde plaats. De Nederlander ging in de slotronde Pidcock nog voorbij. De Brit was in dezelfde afdaling als Aerts gevallen. Zo werd het een memorabele cross waarin Van der Poel aan het langste eind trok. 

Laatste nieuws