UCI gaat samples hertesten in verband met Operatie Aderlass

De UCI heeft aangekondigd dat ze dopingcontroles uit 2016 en 2017 opnieuw willen laten onderzoeken. Dit doen ze naar aanleiding van nieuwe informatie en documenten van de Oostenrijkse autoriteiten die betrokken waren bij Operatie Aderlass.
Aderlass

Het schandaal rond Operatie Aderlass brak in februari dit jaar los. In Erfurt werden 40 bloedzakken gevonden in een gebouw dat werd gelinkt aan voormalig Milram-arts Mark Schmidt. Duitse autoriteiten bevestigden later dan 21 atleten uit vijf landen en acht verschillende sporten in verband werden gebracht met bloeddoping. Sindsdien heeft de UCI Georg Preidler, Stefan Denifl, Alessandro Petacchi, Kristijan Koren, Kristijan Durasek en Borut Bozic geschorst in verband met deze affaire. 

De UCI verklaart nu dat men, naar aanleiding van informatie en documenten die ontvangen zijn van de Oostenrijkse autoriteiten, de Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) heeft verzocht om dopingtests van enkele jaren geleden opnieuw te analyseren. Daarbij vermeldt de UCI ook dat ze intens hebben samengewerkt met de Oostenrijkse autoriteiten, wat geleidt heeft tot de schorsing van verschillende sporters. 

Buiten een dankwoord aan de betrokken instanties en autoriteiten doet de UCI in dit stadium van het onderzoek geen verdere mededelingen.

Laatste nieuws