UCI streeft naar gelijk aantal deelnemers mannen en vrouwen op Olympische wegrit

De UCI streeft er naar om in 2024 een gelijk aantal deelnemers aan de start te krijgen op de Olympische wegritten bij de mannen en vrouwen. In het kader van gendergelijkheid wil de UCI dit zo snel mogelijk realiseren.
Rio 2016

Toen de UCI besloot om in 1984 ook een Olympische wegrit voor vrouwen te organiseren stonden er destijds 45 dames aan de start in Los Angeles. Bij de mannen stonden er 135 mannen aan het vertrek. Dit grote verschil is in de jaren nadien nooit echt verkleind. Zo startten er in tijdens de Spelen in Athene (2004) 67 vrouwelijke deelneemsters tegenover 200 mannelijke. De gelijkheidsdiscussie barstte wederom in alle hevigheid los toen de parkoersen voor Tokio 2020 werden voorgesteld. "Door verschillende parkoersen voor mannen en vrouwen samen te stellen geeft de UCI een signaal af dat in strijd is met haar standpunt om te strijden voor gendergelijkheid", zei Marianne Vos onlangs. 

In andere disciplines zoals mountainbiken, BMX en baanwielrennen is er al in grote mate sprake van gelijkheid in het aantal deelnemers. 

Laatste nieuws