Wuyts en Herygers: "Dit is uitzonderlijk. Ik heb dit nog nooit gezien"

Mathieu van der Poel verbaasde gisteren in Koksijde vriend en vijand met een ongekende inhaalrace. Sporza-commentatoren Michel Wuyts en Paul Herygers staken hun bewondering niet onder stoelen of banken.
Wuyts

De prestatie van Mathieu van der Poel in Koksijde maakte nogal wat los. VDP moest op de derde rij starten, werd in de eerste bocht opgehouden door een valpartij, maar wist binnen een ronde aan te sluiten bij koploper Laurens Sweeck. Die liet hij vrij snel achter om solo te finishen. Voor Sporza analyseerden Wuyts en Herygers de wedstrijd.

Wuyts trapt af: "Ik ben er tijdens de uitzending mee boven water gekomen: wat konden wij weinig. Dit is zo uitzonderlijk. Ik heb dit nooit gezien. Ik heb het altijd voor Nys en Albert gehad: voor kampioenen is niemand gevoelloos. Maar wat we hier hebben gezien..."

"Ik ga hier de hele avond over vertellen, over wat ik hier live gezien heb. Ik denk dat we Wout van Aert van het strand moeten halen om tegenstand te vinden," vult Herygers aan. "Hij moet genezen. Hij moet vroeger komen dan verwacht."

Wuyts: "Ik heb een kampioen ontdekt in de cross waarbij ik niet één defectje kan vinden. Alles is perfect, alles is in balans. Er is explosiviteit, fond, een enorme dosis talent, finesse en acrobatisch vermogen. Wat doe je daar tegen?"

Nog verbeteren

Het commentaarduo had het ook over de vraag of Van der Poel al zijn beste vorm benaderde. Volgens Wuyts is dat niet het geval: "Van der Poel zei dat hij zich voor het eerst in supervorm voelde. Dan proef ik tussen de lijnen: hij zal nog verbeteren. Je moet dan geen medelijden hebben met de tegenstand. Je doet er beter aan van je daar op in te stellen en te speuren naar die vormen van perfectie, hoe hij met de uitdagingen omgaat."

"Het allermooiste aan zijn persoonlijkheid is die bewijsdrang," besluit Wuyts. "Als hij eens een misser begaat, dan wil hij dat in de daaropvolgende ronde verbeteren. Ook dat kenmerkt een absolute topkampioen."

Laatste nieuws