Mathieu van der Poel pakt de zege in Tabor na 'emotionele week'

Mathieu van der Poel heeft een emotionele week - zijn opa Raymond Poulidor overleed woensdag - afgesloten met winst in de wereldbekermanche in Tabor. Op het crosscircuit in de Tsjechische stad versloeg VDP Eli Iserbyt en Lars van der Haar.
Van der Poel

Voor Van der Poel is het de eerste wereldbakercross van dit seizoen. De manches in Iowa, Waterloo en Bern liet hij links liggen. Eli Iserbyt nam tijdelijk de rol van 'onverslaanbare' over van Van der Poel en staat na drie overwinningen eerste in het klassement.

Van der Poel kende een matige start. Michael Vanthourenhout zette zichzelf al vroeg in de wedstrijd op kop, terwijl VDP de achtervolgende groep niet kon bijbenen. Vanthourenhout werd echter overmoedig en zakte nog voor de helft van de koers terug. Van der Poel vond z'n goede benen terug na een bandenwissel en snelde weer richting de kop van de wedstrijd. Na veertig minuten sloot de kersverse Europees kampioen aan bij het voorste trio.

Lars van der Haar begon vol goede moed op kop te stampen. Iets te hard, bleek later, want de Nederlander moest net als Vanthourenhout lossen. En dus bleven Van der Poel en Iserbyt samen over. Het ging even gelijk op, totdat Van der Poel zich in de slotronde helemaal leegreed. Iserbyt kon niet langer aanhaken en moest genoegen nemen met een tweede plaats. Voor Van der Poel was deze overwinning een eerbetoon aan zijn overleden opa Raymond Poulidor. 

Annemarie Worst wint bij vrouwen

De vrouwenkoers was eveneens erg spannend. Annemarie Worst en Ceylin del Carmen Alvarado vochten lange tijd om de overwinning, maar net als bij Van der Poel draaide Worst haar concurrente in de slotronde een loer. Met Yara Kastelijn en Lucinda Brand op plek 3 en 4 bestond de hele top 4 uit Nederlandse dames.  

Laatste nieuws