Vrijspraak Vinokourov en Kolobnev in omkopingszaak

De rechtbank heeft oud-coureurs Alexandre Vinokourov en Aleksandr Kolobnev vrijgesproken van omkoping in Luik-Bastenaken-Luik 2010, de koers die door Vinokourov gewonnen werd. Een gebrek aan bewijs luidt het verdict.

Vinokourov

In 2010 won Alexandre Vinokourov Luik-Bastenaken-Luik. In de finale van La Doyenne reed hij voorop met Alexandr Kolobnev, die hij achterliet in de slotkilometer.  Nadien kwam in het nieuws dat Vinokourov zijn vluchtmakker 150.000 euro zou hebben betaald voor de overwinning. Een Zwitserse krant meldde dat Vino dit bedrag kort na zijn overwinning overboekte aan Kolobnev.

Voor het Luikse parket was dit een reden om in de zaak te duiken en een half jaar cel plus een boete voor beide oud-renners te eisen. Zowel Vinokourov als Kolobnev hebben altijd ontkend. In september van dit jaar, negen jaar na dato, werd er voor het eerst gepleit in deze zaak en vandaag kwam de uitspraak: vrijspraak wegens onvoldoende bewijs.

De rechter baseert zich ten eerste op de tv-beelden. Daarop is niets te zien wat er op wijst dat de koers verkocht is. Daarnaast is er bewijs dat het e-mail account van Vinokourov gehackt is door een concurrent die aasde op zijn plek als manager van de Astana-ploeg. Volgens Vinokourov zijn de mails vervalst, om hem in een slecht daglicht te brengen. Ten slotte stak Vinokourov in totaal 150.000 euro in een firma van Kolobnev, maar dat was op basis van gemaakte afspraken op zakelijk gebied.