Vuelta vandaag: vlakke rit met lastige slotkilometer

De Vuelta a España nadert het einde. Zaterdag staat er nog een bergrit op het menu, maar eerst is het woord nog aan de sprinters. Hoewel, de finale is wederom lastig.

Vuelta

Er is een prachtig Belgisch wielerblad naar ‘m vernoemd, hij was een keer eindwinnaar in de Tour de France en liefst zes keer kroonde hij zich tot de beste van het bergklassement in Frankrijk. De negentiende etappe staat grotendeels in het teken van Federico Bahamontes, die alom wordt beschouwd als een van de beste klimmers ooit. In zijn eigen Vuelta strandde hij in 1957 op de tweede plaats achter wijlen Jesus Lorono Artega.

De bijnaam van Bahamontes is misschien wel een van de bekendste uit de gehele wielergeschiedenis, namelijk De Adelaar van Toledo. De geschiedenis komt hier samen, want Bahamontes stopte op het moment dat hij voorbij werd gereden door een andere klimmer: Julio Jiménez, die bekendstond als De uurwerkmaker van Ávila en zowel in de Tour de France als de Vuelta a España drie keer de bergtrui won. “Nieuwe adelaars zullen vliegen”, sprak Bahamontes nadat Jiménez hem bleek te kunnen verslaan. Van het Ávila van Jiménez trekt het peloton in de negentiende etappe naar het Toledo van Bahamontes.  

Toledo is een van de oudste steden van Spanje en kent met de Sierra de Gredos een bergketen in de buurt. Desondanks zullen de renners in de negentiende etappe het relatief rustig aan kunnen doen, want er staat slecht één gecategoriseerde beklimming op het menu. De Alto de la Paramera is van derde categorie en ligt helemaal aan het begin van de etappe. Tegen het einde van een grote ronde wil er in een makkelijkere rit ook nog weleens een vlucht vooruit blijven, dus zal er flinke strijd zijn om in de goede aanval te geraken. In de finale moeten de renners nog over een klein knikje kasseien. Toch lijkt deze rit een prooi te worden voor een van de overgebleven sprinters, alhoewel de finale niet makkelijk is.

Voor Toledo wordt het de negende keer in de geschiedenis dat het een Vuelta-aankomst mag organiseren. De laatste renner die zegevierde in Toledo was Philippe Gilbert. Verder wonnen ook onder anderen Rik Van Looy, Paolo Bettini en David Millar in Toledo. Ávila is een beetje wat Gap voor de Tour de France is, want de stad met de bekende muren rondom het centrum deed vaak dienst als start- of finishplaats in de Ronde van Spanje. De laatste start was in 2009, terwijl de laatste finish in Ávila in 2015 was. Alexis Gougeard won toen vanuit de vroege vlucht.

Favorieten

De finale loopt nog flink omhoog en dus zullen de pure sprinters als Fabio Jakobsen en Fernando Gaviria het lastig krijgen in de slotkilometer. Het lijkt te zwaar voor hen en het is dan ook meer iets voor Sam Bennett, die heeft bewezen ook redelijk heuvelop te kunnen. De Iers kampioen won bijna de heroïsche waaierrit, maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Philippe Gilbert, die dus al won in Toledo en ook vandaag weer een van de favorieten is. 

Bij Deceuninck-Quick Step hebben ze meer ijzers in het vuur, want het zou ook een aankomst kunnen zijn voor Zdenek Stybar, die al een paar keer dicht bij eremetaal was. De Tsjech heeft het ook in zich om een kilometer lang alles uit zich te trekken. 

Van de klassementsrenners is Alejandro Valverde natuurlijk de man om in de gaten te houden, want hij kan hier zomaar voor de tweede keer deze Ronde van Spanje toeslaan. Desondanks heeft ook Primoz Roglic een punch in zijn benen en wist hij Valverde gisteren zelfs te verslaan in de sprint om plek twee. Verder is het letten op renners als John Degenkolb, Edvald Boasson Hagen, Alex Aranburu en wellicht ook Dylan Teuns.

**** Sam Bennett

*** Philippe Gilbert, Zdenek Stybar

** Alex Aranburu, Alejandro Valverde, John Degenkolb

* Primoz Roglic, Dylan Teuns, Fernando Gaviria, Edvald Boasson Hagen