Tour vandaag: sprinters aan zet in Nancy

Na de lastige etappe naar Épernay wacht vandaag hoogstwaarschijnlijk een makkelijke rit naar Nancy. Kan een aanvaller roet in het eten van de sprinters gooien?
Tour

Zowel de start- als de finishplaats heeft een uitgebreide historie met de Tour de France. Reims mocht meerdere keren een start van een etappe organiseren, maar werd de laatste jaren vaker gekozen als finishplaats. De laatste start dateert van 1991 en aan het einde van de dag stond Jelle Nijdam op de hoogste trede van het podium. De Brabander had even daarvoor een klassiek ‘Nijdammetje’ eruit gegooid.

Nancy is voor de zestiende keer in de geschiedenis het decor van een Tour de France-ontknoping. De grootste renners ter wereld zegevierden in de stad uit het departement Meurthe-et-Moselle. Fausto Coppi (2x), Rik Van Looy, Joop Zoetemelk en Bernard Hinault wonnen onder anderen een etappe in Nancy. Deze eeuw is Nancy vooral bijzonder gunstig gezind voor de Italianen. In 2005 won Lorenzo Bernucci een verregende en door valpartijen ontsierde etappe en vier jaar terug spurtte Matteo Trentin met minimaal verschil naar de ritzege.

Parkoers

Hoewel het enigszins op en af gaat tijdens de etappe wordt dit met 99 procent zekerheid een rit voor de sprinters. Hoewel, er ligt op zo’n vijftien kilometer van de meet nog een klimmetje van vierde categorie: de Côte de Maron. Met 3 kilometer aan 5 procent is dit heuveltje geen sinecure. Renners als Michael Matthews, Peter Sagan en Matteo Trentin zullen er niet lossen, maar een iets minder goed klimmende sprinter zal het lastiger hebben. Na de Côte de Maron is het vrijwel alleen nog maar naar beneden. De kilometers van vandaag en de dag ervoor zullen eveneens in de benen van de renners gaan zitten.

Matteo Trentin won al eens in Nancy

Streek

Reims ligt niet ver van de finishplaats van de dag ervoor: Épernay. Reims ligt dan ook nog in de champagnestreek. Daarnaast is een van de bekendste kathedralen van Frankrijk gevestigd in de Noord-Franse stad. Door een grote stadsbrand werd de oude kathedraal in 1210 vernietigd, maar een jaar later werd de wederopbouw alweer gestart. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kathedraal wederom bijna volledig verwoest. Sowieso heeft de stad Reims haar stempel gedrukt op de geschiedenis van de wereldoorlogen. Het was de plek waar de geallieerde opperbevelhebber Dwight Eisenhower, later president van de Verenigde Staten, zijn hoofdkwartier had. In datzelfde hoofdkwartier tekende Duitsland haar capitulatie.

Nancy werd eveneens hard geraakt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Met langeafstand geschut werd er grote schade veroorzaakt in de stad. Nancy heeft überhaupt een lange geschiedenis met Duitsland, want er is in het verleden meerdere keren gevochten om de stad. Na de Frans-Duitse Oorlog (1870) werden omringende steden als Metz en Straatsburg overgedragen aan Duitsland, maar Nancy bleef daarentegen Frans. Het leidde ertoe dat de stad flink groeide, omdat veel inwoners van omringende steden geen Duits paspoort wilden aannemen en naar Nancy vluchtten.

Favorieten

Het lijkt dus met zekerheid uit te draaien op een massasprint. Daarin zou Dylan Groenewegen goede kansen hebben, maar het is nog even afwachten hoe de Amsterdammer is hersteld van zijn valpartij in de eerste rit. Mocht Groenewegen zich goed voelen dat is hij onbetwist de te kloppen man. 

Dan moet de sprinter van Team Jumbo-Visma wel afrekenen met een hele groep sprinters die denken kans te maken nu Groenewegen pijntjes heeft. De belangrijkste concurrenten zijn in dat geval Elia Viviani en Caleb Ewan. Andere namen om in de gaten te houden zijn: Christophe Laporte, Peter Sagan, Giacomo Nizzolo, Alexander Kristoff, Matteo Trentin, Michael Matthews en Sonny Colbrelli. 

**** Dylan Groenewegen

*** Caleb Ewan, Elia Viviani

** Christophe Laporte, Peter Sagan, Giacomo Nizzolo

* Michael Matthews, Sonny Colbrelli, Alexander Kristoff, Matteo Trentin

Laatste nieuws