Julian Alaphilippe kraait victorie in Strade Bianche

Julian Alaphilippe heeft de Strade Bianche gewonnen. Na 184 kilometer koers bleven hij en Jakub Fuglsang over en aan het eind bleek de Fransman de sterkste.

Alaphilippe
  • Julian Alaphilippe Julian Alaphilippe

Vrijwel direct na het startsein in Siena demarreerde een viertal renners. Nico Denz en Alexandre Geniez namens AG2R, FDJ-renner Leo Vincent en Diego Rosa van Team Sky vormden in de beginfase een kopgroep. Hun voorsprong liep al snel op naar vijf minuten, maar na een paar gravelstroken gehad te hebben, versnelde het peloton en slonk de voorgift tot twee minuten.

Doordat Rosa en Denz flink tempo maakten in de kopgroep, moesten Geniez en Vincent hun twee medevluchters laten gaan. Rosa bleek uiteindelijk ook te sterk voor Denz en zo begon de Italiaan op zestig kilometer van de finish aan een lange solo.

Op de lange settore Fabian Cancellara waren het de Belgen die initiatief toonden. Een paar demarrages van onder meer Tim Wellens en Greg Van Avermaet zorgden ervoor dat een groepje met het meerendeel van de favorieten op jacht ging naar koploper Rosa. De groep snoepte beetje bij beetje stukken van de voorsprong van Rosa af, maar snel ging het allemaal niet. Vyacheslav Kutnetsov en Maximilian Schachmann konden van achteruit weer aansluiten. Dat was voor Jakub Fuglsang, Julian Alaphilippe en Wout van Aert reden om weg te rijden van de concurrentie. 

Het spel zat op de wagen en de drie reden keihard door over de Toscaanse wegen. Rosa werd al snel weer bijgehaald. Door het hoge tempo moest Van Aert de rest echter laten gaan. Tactisch getreuzel voorin zorgde er op zes kilometer van de aankomst voor dat de Belg weer kon aansluiten, maar die had daarvoor te diep in de reserves moeten tasten, waardoor Van Aert op de slotklim weer moest lossen. Een spannend slot tussen Fuglsang en Alaphilippe volgde, waarna de Franse heuvelaar de sterkste bleek te zijn. Fuglsang eindigde als tweede, Van Aert kon nog derde worden.