Zilvermeercross prooi voor Sanne Cant en Corné Van Kessel

Aan de oevers van het Zilvermeer werd de jaarlijkse Zilvermeercross afgewerkt. Veel toppers stuurden hun kat, maar de aanwezigen maakten er wel een strijd van.

Corné van Kessel

Namen als Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Annemarie Worst, Toon Aerts, Marianne Vos en Denise Betsema waren niet van de partij tijdens de veldrit in Mol, waar de afgelopen dagen de mondiale crosskampioenschappen voor masters plaatsvonden.

Bij de mannen toonde Corné van Kessel zich bij afwezigheid van de volledige top van de UCI-ranglijst ongenaakbaar. De Nederlander van Telenet - Fidea Lions wist zich samen met twee ploeggenoten in de voorste groep te nestelen. 

Het overwacht van de crossploeg van Sven Nys was groot, daar ook Jim Aernouts en Thijs Aerts zich schuilhielden in deze kopgroep. David van der Poel en Tom Meeusen boden namens Corendon-Circus nog wel even weerwerk, maar aan de zwart-gele armada bleek niets te beginnen. Van Kessel nam even na halfcross afstand van de concurrentie en hij werd niet meer teruggezien. Op het podium kon hij tekenen voor zijn tweede zege van het seizoen.

Drie leeuwen van Telenet - Fidea mochten op het podium een feestje vieren.

Eén Nederlandse en twee Belgische dames streden om de zege in de vrouwenwedstrijd. Inge van der Heijden nam in de startstrook direct het voortouw en de Nederlandse nam in de rest van de openingsronde brutaal enige seconden voorsprong op de rest van het pak.

Laura Verdonschot, bezig aan haar laatste cross als 21-jarige, zou het gat op het jonge talent van WaowDeals Pro Cycling uiteindelijk weten te dichten. In het wiel van de renster van Marlux - Bingoal zat Sanne Cant. De wereldkampioene completeerde de groep die om de overwinning mocht knokken.

In de laatste ronde zorgde een hapering van Van der Heijden bij de materiaalpost ervoor dat de 19-jarige uit Schaijk niet meer voor de overwinning in aanmerking kon komen. Cant, die ook gedurende de exercitie aan het Zilvermeer al eens een gat had geslagen, trok net op dat moment vol door. Verdonschot kon nog wel weer in het wiel van de wereldkampioene komen, maar in de sprint was de jonge Belgische kansloos.