Taiwan KOM Challenge: epische klimtijdrit voor op jouw bucketlist?

De uitdaging in de Taiwan KOM Challenge zit 'm niet zozeer in de afstand die moet worden afgelegd, maar wel in het hoogteverschil dat moet worden overbrugd.

Taiwan KOM Challenge

De race - onderdeel van het jaarlijkse wielerfestival van Taiwan - start in kustplaats Hualien. Alle deelnemers aan het wielerevenement starten tegelijkertijd, hetgeen de Taiwan KOM Challenge een soort klimtijdrit met massastart maakt. Hoewel de eerste dertig kilometer relatief vlak zijn wordt het vanaf het plaatsje Xincheng serieus.

Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim valt met zo'n vier procent nog wel mee, maar het steilste stuk van de klim is maar liefst 27 procent. De hoogteverschil in combinatie met de luchtvochtigheid en de adembenemende vergezichten voor een unieke uitdaging. Het is niet verwonderlijk dat veel deelnemers op de wedstrijd terugkijken als één van de zwaarste, maar ook één van de mooiste dagen ooit op een fiets.

En de wedstrijd is niet alleen populair bij amateurs. Vanochtend verschenen onder meer WorldTour-profs Laurens ten Dam (Sunweb) en Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) aan het vertrek van de klimkoers. Zij probeerden de opvolger te worden van Vincenzo Nibali, die de wedstrijd vorig jaar wist te winnen.

Winnen deden ze echter geen van tweeën. Die eer was voorbehouden aan de Deen John Ebsen. In 3 uur, 26 minuten en één seconde was hij boven, iets meer dan vijf minuten langzamer dan de Haai van Messina een jaar geleden was. Op elf tellen werd hij gevolgd door Benjamin Dyball en Giro-ritwinnaar Damien Monier. Kenny Nijssen zou het podium nipt missen, maar mag zich wel de beste Nederlander noemen. Ten Dam zou als zevende finishen. 

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Lucy Kennedy (Mitchelton-SCOTT). De Australische rasklimster noteerde een tijd van 3'51'19" op de top. Tweede werd ex-wereldkampioene tijdrijden Emma Pooley voor good old Edwige Pitel. 

Voor Jack Thompson was één beklimming nog niet uitdagend genoeg. Deze Australische ultrawielrenner beklom de WuLingpas namelijk vier keer op rij.