De 2x12 Campagnolo Super Record

Een paar van de beste teams in het profpeloton maken gebruik van Campagnolo. Het nieuwste model kent 2x12 versnelling en dat is in het weg wielrennen uitzonderlijk. Dit zijn de verschillen met de 2x11.
Campagnolo

Lotto Soudal, Movistar, UAE Team Emirates en Wiggle High5 hebben met elkaar in gemeen dat ze met Campagnolo Super Record rijden. Campagnolo is een Italiaans bedrijf wat zich al 80 jaar bezighoudt met wielrennen. Ze maken hun eigen schakelsystemen en wielsets, daarnaast verkopen ze kleding van hun eigen kledinglijn. Op het gebied van schakelsystemen zijn ze onlangs met een 2x12 groepset gekomen, dat zijn 2 extra versnellingen erbij ten opzichte van het vorige model.

Super Record is de beste kwaliteit groepset die het Italiaanse bedrijf maakt en deze zit ook op de fietsen van de bovengenoemde World Tour en Women’s World Tour teams. Een groepset bestaat uit een ketting, voorderailleur, achter derailleur, voorbladen, cassette, voor- en achterrem en een linker en rechter shifter.

Aan de shifters is weinig veranderd behalve dat het de mogelijkheid heeft om 12 keer te schakelen in plaats van 11. De handgrepen zijn ergonomisch gevormd voor de meest comfortabele houding en het schakelen verloopt heel vloeiend. De voorderailleur kent ook weinig aanpassingen. De breedte van de voorderailleur is aangepast op de dunnere ketting en de mogelijkheid om met 32mm buitenbanden te rijden. De achter derailleur heeft een geoptimaliseerde veer zodat de ketting beter blijft liggen op de cassette. De voorbladen kennen een minimale aanpassing voor de dunnere ketting, maar blijven verder nagenoeg hetzelfde. Er zijn nieuwe technieken gebruikt waardoor er meer carbon gebruikt kon worden. Daarmee is het gewicht een paar gram gedaald en is de stijfheid verbeterd. De cassette heeft er 1 kransje bij waardoor er nog kleinere tussenstappen mogelijk zijn tijdens het schakelen. De kransjes zijn smaller geworden om de dunnere ketting te kunnen bedienen. De ketting is 5,15 mm dun en om de kwaliteit te verbeteren is er een Ultra-link systeem. Dit maakt de ketting lichter, soepeler en de duurzaamheid van de ketting is even goed als die van de 2x11 versies.

Al bij al is het er niet goedkoper op geworden, maar het doel van Campagnolo was om meer comfort te bieden. De mechanische 2x11 groepset is zo’n 2600 euro en de 2x12 groepset is rond de 2900 euro, voor een elektrisch model betaal je 500 euro meer.   

Laatste nieuws