Marianne Vos en Lars van der Haar gloreren in Nacht van Woerden

Aan de vooravond van de Woerdense Koeiemart was het gisteren voor de achttiende maal tijd voor de Nacht van Woerden. De kermiscross leverde fraaie winnaars op: Lars van der Haar won bij de mannen, terwijl Marianne Vos de beste was in de vrouwencross.

Lars van der Haar

De Nacht van Woerden kon niet rekenen op één van 'Grote Twee' bij de mannen: zowel Mathieu van der Poel als Wout van Aert gaven geen acte de presence, waardoor anderen realistische kansen zagen om er met de zege en de traditionele winnaarskaas vandoor te gaan.

Lars van der Haar pakte het cadeautje met beide handen uit. Hij reed al vroeg in de avondveldrit weg van de concurrenten en hij zou voor het vierde jaar op rij de winst pakken in de Utrechtse stad. Telenet - Fidea Lions-ploegmaat Corné van Kessel en Joris Nieuwenhuis (Sunweb) maakten er een compleet Nederlands podium van.

Voor Van der Haar, die bijna een thuiswedstrijd reed aangezien hij woonachtig is in het Utrechtse Woudenberg, is het zijn tweede overwinning van het veldritjaar. Eerder won hij al de Belgische seizoensopener op de Muur van Geraardsbergen.

Bij de dames pakte Marianne Vos haar vierde overwinning in zes wedstrijden. Hoewel de kopgroep, bestaande uit drie Nederlandse en twee Belgische dames, lange tijd bijeen bleef konden Lucinda Brand (Sunweb), Laura Verdonschot (Marlux - Bingoal), Ellen Van Loy (Telenet - Fidea Lions) en WaowDeals-ploeggenote Inge van der Heijden uiteindelijk weinig tegen de versnelling van Vos doen.

"Alle vijf rensters aan kop waren aan elkaar gewaagd. Iedereen probeerde het wel een keer, maar niemand slaagde erin om weg te komen", blikt Vos terug op de wedstrijd. In de laatste ronde lukte het mij wel, mede doordat anderen met hun sturen in elkaar haakten. Ik kon een gaatje slaan en dat verschil tot het einde vasthouden. Deze zege geeft weer vertrouwen richting het Europees kampioenschap, mijn eerste echt grote doel van dit seizoen."

Het gat werd nooit groot, maar Vos had in de laatste rechte lijn genoeg tijd om voor de finish al te juichen.