HomeVrouwenSierra sluit Women's WorldTour-seizoen af, Van Vleuten topt ranglijst

Sierra sluit Women’s WorldTour-seizoen af, Van Vleuten topt ranglijst

In het Chinese Guilin stond niet alleen voor de mannen, maar ook voor het vrouwenpeloton de laatste wedstrijddag van het seizoen op het programma.

Waar de heren zes dagen achtereen mochten koersen was de Ronde van Guangxi voor vrouwen slechts een eendaagse. Over een afstand van 146 kilometer werd er in totaal vijftigduizend euro verdeeld, wat de eendagskoers één van de meest lucratieve wedstrijden van het seizoen maakt.

De prijzenpot zorgde er echter niet voor dat er veel wereldtoppers naar China waren afgezakt. Sterker nog: de volledige top tien van het WorldTour-klassement kon niet worden verleid om aan de start te verschijnen.

Hierdoor was Annemiek van Vleuten voor aanvang van de koers al zeker van de eindzege in het WorldTour. Ze volgt Anna van der Breggen op als winnares van het regelmatigheidsklassement.

De top tien in de Women's WorldTour stond voor aanvang van de koers al vast.

Twee beklimmingen op twee derde van het traject zorgden ervoor dat het peloton uiteen spatte. De Australische klimster Lucy Kennedy (Mitchelton-SCOTT) wist samen met de Italiaanse Astana-belofte Elena Pirrone uit de voorste groep weg te rijden.

Dit koppel kreeg in de afdaling gezelschap van Alena Amialiusik (Canyon-SRAM) en Sha Zhao Xi (China Liv), maar ook dit internationale viertal slaagde er niet in uit handen te blijven van de versplinterde voorste groep.

De koers werd besloten met een sprint met een groep van een vrouw of dertig. De Cubaanse Arlenis Sierra (Astana) drukte haar wiel net even iets eerder over de finish dan de Britse Hannah Barnes (Canyon-SRAM) dat deed. De Zweedse Sara Mustonen bezorgde Experza-Footlogix op de valreep nog een plek op een WorldTour podium door derde te worden in de seizoensafsluiter.

Brony van Velzen, renster bij Doltcini – Van Eyck Sport, werd voor het tweede jaar op rij dertiende in de straten van Guilin. Daarmee was ze eveneens wederom de best geklasseerde Nederlandse in de laatste daguitslag van het seizoen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Kasseien! Alles wat je moet weten over etappe 5: Lille-Arenberg

Parkoers Hoewel niet iedereen vindt dat kasseien thuishoren in een grote ronde, is het voor...

Tiesj Benoot na demonstratie Van Aert: ‘Iedereen verwachtte het’

Tiesj Benoot plaveide mee de weg naar de gouden rush van Wout van Aert....

Jasper Philipsen juicht met tweede plaats: ‘Ik schaam me’

Jasper Philipsen slaakte een kreet van verlichting toen hij over de streep in Calais....

Jakobsen blikt vooruit: ‘Ik kan de kasseien van morgen wel aan hoor!’

Fabio Jakobsen was na afloop van de vierde rit vol lof over het exploot...

Meer zoals dit

Ellen van Dijk kleineert concurrentie op NK tijdrijden

Ellen van Dijk heeft zoals verwacht met overmacht het NK tijdrijden gewonnen. In Emmen was ze maar liefst een minuut sneller dan ploeggenote Shirin van Anrooij. Riejanne Markus wist Anouska Koster nipt van het brons af te houden.

Kristen Faulkner gaf topbaan op Wall Street op om profrenster te worden: ‘Ze is begonnen fietsen, omdat ze niet kon roeien in New York’

De Amerikaanse Kristen Faulkner staat aan de leiding in de Ronde van Zwitserland voor vrouwen. En haar verhaal is op z'n zachtst gezegd bijzonder te noemen.

Interview | Marion Rousse: ‘Met of zonder Julian, we krijgen een mooie eerste week met meer dan genoeg kansen voor een Nederlander met Frans...

Marion Rousse is koersdirectrice van de Tour de France voor vrouwen en daarnaast bekend als de vriendin van Julian Alaphilippe. In gesprek met Wieler Revue vertelde ze over de blessure van de wereldkampioen en haar grote favoriet voor de Tour de France voor vrouwen.