Organisatie Centrumcross Surhuisterveen blaast 23ste editie af

Surhuisterveen kan van de crosskalender worden geschrapt. De Friese veldrit in het wielergekke dorp vindt deze winter namelijk geen doorgang.

Surhuisterveen

De overvolle kalender in de periode tussen kerst en de jaarwisseling speelt de Centrumcross al jaren parten, zegt het Wielercomité Surhuisterveen in een statement. Door de vele crossen trekken steeds minder renners naar de Friese veengronden. "Willen we doorgaan dan is de enige optie dat we een plek krijgen in één van de internationale competities."

Dit jaar organiseerde het Wielercomité nog het Nederlands Kampioenschap veldrijden. Mathieu van der Poel en Lucinda Brand haalden de titels bij de elite mannen en vrouwen op. De kans is aanwezig dat in de toekomst het NK opnieuw naar de Friese veengronden trekt: de organisatoren hebben de KNWU laten weten dat ze graag voor een volgende titelstrijd in aanmerking komen.

Het bekende Na-Tourcriterium van Surhuisterveen zal volgend jaar wel gewoon doorgang vinden, vervolgt het Wielercomité het communiqué. Deze zal volgend jaar op dinsdag 30 juli plaatsvinden. Daarnaast is de organisatie verantwoordelijk voor de Pieter Weening Classic (zaterdag 27 juli 2019) en een nog nader bekend te maken evenement in het voorjaar.

14 oktober wordt het Nederlandse crossseizoen op gang geschoten met de Superprestige in Gieten, dat met het verdwijnen van Surhuisterveen de enige Noord-Nederlandse topcross is. Daarna volgen de Nacht van Woerden (23 oktober), het EK in Rosmalen (3 en 4 november), het NK in Huijbergen (12 en 13 januari), de Internationale Cyclocross Rucphen (26 januari), de wereldbeker in Hoogerheide (27 januari) en de Vestingcross in Hulst (17 februari).