Een-twee-drie: de historische dag van Ellen, Anna en Annemiek

Het leek wel Koningsdag in Tirol op dinsdag 25 september van het jaar 2018. In Innsbruck stonden namelijk drie Oranjevrouwen op het podium bij de wereldkampioenschappen tijdrijden.

Annemiek van Vleuten Anna van der Breggen Ellen van Dijk

Wereldtitel met dank aan Boer zoekt Vrouw

Voor Annemiek van Vleuten begon de dag zeker niet ideaal. Bij een dopingcontrole om acht uur 's ochtends viel de 35-jarige namelijk flauw. "Die mevrouw was niet zo fijn met prikken'', zegt Van Vleuten daarover in gesprek met het AD. "Ik weet dat ze met de naald naar mijn ader aan het zoeken was en het volgende moment werd ik wakker op de grond. Ik wist niet meer wat er was gebeurd. Het was geen lekkere start van de dag", vat de Wageningse het samen.

"In topsport moet je met allerlei situaties kunnen omgaan, maar gelukkig had ik nog even tijd om even weer tot mezelf te kunnen komen. Om het hoofd leeg te maken heb ik Boer zoekt Vrouw gekeken." Toen Van Vleuten rond half vijf aankwam in Innsbruck bleek dat het populaire datingprogramma van KRO-NCRV het gewenste effect had gehad: haar tweede opeenvolgende titel was binnen.

"Ik wist dat het erin zat om opnieuw de wereldtitel te pakken. Dat maakte me van de andere kant ook heel nerveus. In een tijdrit weet je het namelijk nooit. Ik heb hier gewonnen doordat ik goede benen had Vandaag ben ik als een rakket vertrokken en ik ging helemaal dood richting de finish, maar het was het zeker waard."

Ook schrijft Van Vleuten haar succes toe aan haar voorbereiding. "Ik heb veel gewerkt op de tijdritfiets. Met de ploeg hebben we testen gedaan, gekeken naar de aerodynamica en veel moeite erin gestoken. Ik hoop ook veel in de positie getraind. "

De kopvrouw van Mitchelton-SCOTT staat dankzij haar overwinning op WK's tegen de klok nu in een rijtje met Jeannie Longo, Leontien van Moorsel, Karin Thürig en Judith Arndt: zij slaagden er in het verleden al in hun in de tijdrit veroverde regenboogtrui met succes te verdedigen.

Rest nog één vraag: wat kan Van Vleuten zaterdag in de wegwedstrijd? "Zaterdag wil ik er zeker weer voor gaan. Daar hebben we met Nederland gewoon heel goede kansen." Mocht ze er in slagen om ook zaterdag als eerste over de streep te komen, dan evenaart ze de prestatie van Jeannie Longo. Zij won in 1995, toen de wereldkampioenschappen in het Colombiaanse Duitama werden gehouden, de prestigieuze dubbel.  

Zesde aanwinst voor de zilvervloot

Anna van der Breggen moest zich een halve minuut achter Van Vleuten voor de zesde maal in haar WK-historie tevreden stellen met plaats twee. Het zorgde voor gemengde gevoelens: "Natuurlijk is het bijzonder om bij de besten van de wereld te horen, dat blijft speciaal. En dat we als Nederland de wedstrijd domineren, is mooi, maar natuurlijk had ik graag de volgorde veranderd."

Over haar eigen optreden kon de renster van Boels-Dolmans positief zijn. "Misschien had ik in het begin iets harder kunnen rijden, maar dat is ook een kwestie van indelen. Het tweede deel van deze tijdrit was echt zwaar, daar moet je ook rekening mee houden. Ik denk dat ik de tijdrit gewoon goed aan heb gepakt."

De olympisch kampioene van Rio de Janeiro lijkt zaterdag op papier het grootste gevaar voor de dubbel van Van Vleuten. "Ik heb zin in de wegwedstrijd", zegt AvdB tegen de NOS. "Nog even herstellen en dan gaan we er weer voor. Nog één kans."

'Zat er nooit lekker in'

Van Dijk was blij met de gewonnen medaille, maar haar tijdrit vond ze niet om over naar huis te schrijven. "Ik heb niet het idee dat ik mijn niveau heb gehaald: ik zat er nooit lekker in", stelde ze achteraf. "Het was de hele tijd werken, ik was nooit lekker aan het draaien. Ik weet dat ik altijd op de limiet moet rijden en dat voelt nooit lekker, maar  toen ik over de streep kwam wist ik wel dat ik geen goud zou winnen. 

Een terugblik op de historische individuele WK-tijdrit voor vrouwen in foto's

We zouden haar bijna vergeten: Lucinda Brand werd zesde in haar eerste WK tegen de klok.
Niet haar gedroomde optreden, maar toch een derde plek voor Ellen van Dijk.
De rensters konden geen tijd nemen om van het uitzicht te genieten.
Ook Anna van der Breggen reed met oogkleppen op.
Dat zou haar niet meer opleveren dan zilver.
En dat was vooral de verdienste van Annemiek van Vleuten.
Ze toonde zich nog maar eens een klasse apart.
En dat werd na de finish direct gevierd met dierbaren.
Het podium was niet volledig oranje, omdat Van Vleuten een verse regenboogtrui kreeg omgehangen.
Wat ze daar zelfs van vond? Helemaal prima!
Ook bij Ellen van Dijk gingen uiteindelijk toch de duimen omhoog.
Tot slot: wat zal deze vrouw na een hectische dag lekker gaan slapen.