HomeAchtergrondSteven Kruijswijk baalt na missen podium, Simon Yates is opgelucht

Steven Kruijswijk baalt na missen podium, Simon Yates is opgelucht

Steven Kruijswijk vormde de afgelopen weken de Nederlandse rondehoop in niet al te bange wielerdagen. Helaas voor de Brabantse klimmer werden zijn inspanningen niet beloond met een podiumplaats in de Vuelta a España.

De allesbeslissende bergetappe in Andorra begon Kruijswijk als derde. Hoewel hij Alejandro Valverde (voor aanvang van de 20ste rit de nummer twee) wist te passeren was hij niet opgewassen tegen het geweld van Enric Mas en Miguel Ángel López, waardoor de man uit Nuenen zakte naar plaats vier.

"Dit is erg balen", meldt de nummer vijf van de jongste Tour de France. "Ik heb gereden voor wat ik waard was, maar er waren er vandaag een paar sterker. "Ik heb wel geprobeerd om op de voorlaatste beklimming mee te springen, maar ik kon de sprong niet maken. Dan moet je realistisch en eerlijk zijn en concluderen dat ik niet goed genoeg was. Meer zat er niet in."

"Ik weet dat het niet velen gegeven is om in een jaar vijfde in de Tour te worden en vierde in de Vuelta, maar ik had dat graag ingeruild voor het podium", vervolgt de breedgeschouderde Brabander. "Maar ik en ook de ploeg kunnen onszelf weinig verwijten. We hebben drie weken lang elke dag hard geknokt en gedaan wat we moesten doen. Dan moeten we er ook vrede mee hebben."

Ondanks het missen van het podium, waardoor Joop Zoetemelk nog altijd de laatste Nederlander is die bij de eerste drie in de Ronde van Spanje heeft gereden, schrijft Kruijswijk toch wielerhistorie. Hij is namelijk de eerste Nederlander die in zowel de Giro, Tour als Vuelta bij de eerste weet te eindigen.

Waar de Nederlander baalde als een stekker, was dat zeker niet het geval bij Simon Yates. Hij stelde namelijk in de loodzware etappe door Andorra zijn eindzege veilig. De aanval bleek voor hem de beste verdediging. Hij kon lang mee met Mas en López en hij zou de etappe als derde besluiten, wat ruim voldoende om zich te verzekeren van eindwinst.

"Het moet allemaal nog een beetje tot me doordringen, maar ik ben ongelooflijk trots. Hetzelfde geldt voor mijn teamgenoten, die mij op fenomenale wijze door deze drie weken hebben geloodst", zegt de rodetruidrager na afloop

"Ik wist dat Miguel Ángel López en Nairo Quintana voorop reden en dat vooral López nog wat tijd goed te maken had, dus ik hoopte dat hij met me samen zou werken", vervolgt de blije Brit. "Op de laatste klim zat ik aan mijn limiet en moest ik Mas en López laten gaan. Zij reden echt heel hard."

Vanaf toen heb ik gewoon mijn eigen tempo naar de finish gereden", sluit Yates zijn verhaal af. "Gelukkig was dat genoeg. Zeker na de Giro (waar hij eerder dit jaar de eindzege verspeelde in de laatste dagen) is dit een enorme opluchting."

De Vuelta wordt vandaag afgesloten met het traditionele slotcriterium in Madrid. Volgens goed gebruik zullen daar geen aardverschuivingen in het klassement meer plaatsvinden."  

Simon Yates is na Chris Froome en Geraint Thomas de derde Brit die een grote ronde weet te winnen.

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wat Warren Barguil in de winter doet? Een loodzware bergtriatlon op 3000 meter hoogte (en bijna winnen)

De tijd dat wielrenners in de winter op een handdoekje aan het strand lagen...

Dit Instagram-account maakt de mooiste (en herkenbare) sarcastische wielergrappen

Wielrennen is natuurlijk serieuze topsport, maar het is ook vooral een eigen biotoop. Een...

Van der Poel over zijn val: ‘Heb me behoorlijk bezeerd aan schouder en knie’

Net na de eerste ronde liep het grondig mis. Mathieu van der Poel reed...

Wereldkampioen Tom Pidcock soleert naar zege in Boom, valpartij nekt Van der Poel

Morgen krijgen we tijdens de wereldbeker in Antwerpen eindelijk de langverwachte strijd tussen de...

Meer zoals dit

6 ‘Transfer steals’ die in 2023 met zekerheid gaan verrassen

1) Chris Harper Bij Team Jumbo-Visma zijn de plaatsjes schaars en daarom was er voor...

In Memoriam | Davide Rebellin, de Soldaat van Oranje van het wielrennen

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Deze keer, in de week van de Waalse Pijl en L-B-L, gaat het over Davide Rebellin, die nog steeds fietst...

Renaat Schotte: ‘Evenepoel klaar voor de Tour, zijn ploeg nog niet’

Dat Remco Evenepoel voor de Giro kiest is volgens Renaat schotte "een keuze die...