HomeAchtergrondTransfers: Sunweb haalt beloofde knechten voor Dumoulin, Villalobos, Fahlin, Uneken en meer

Transfers: Sunweb haalt beloofde knechten voor Dumoulin, Villalobos, Fahlin, Uneken en meer

De transfermolen draait sinds begin augustus op volle toeren, en het ziet er voorlopig nog niet naar uit dat daar verandering in zal komen.

Een ploeg die vooral leegliep was Team Sunweb. Simon Geschke, Phil Bauhaus, Laurens ten Dam, Mike Teunissen en Lennard Hofstede maakten bekend dat ze volgend jaar niet meer voor de formatie van Iwan Spekenbrink zullen rijden.

De plannen van de ploeg zijn onveranderd ambitieus: volgend jaar wil Sunweb de Ronde van Frankrijk winnen met Tom Dumoulin, die dit jaar zowel in de Giro als in de Tour tweede werd. Als Dumoulin inderdaad de gele trui draagt op de Champs-Élysées zullen Nicolas Roche en Robert Power daar vermoedelijk een steentje aan hebben bijgedragen. De twee zijn vandaag immers gepresenteerd als aanwinsten van de ploeg.

Power (23) reed de afgelopen vier seizoenen voor Mitchelton-SCOTT en haar voorgangers, maar krijgt nu de kans om zich bij Sunweb verder te ontwikkelen. Aanvankelijk rijdt hij in dienst, maar volgens Marc Reef zou hij in de toekomst ook voor eigen kansen kunnen rijden. "Hij heeft een grote motor en daarnaast herstelt hij snel: waardoor hij kan presteren als het tijdens grote rondes om de knikkers gaat."

Met Roche haalt Sunweb de zoon van Stephen Roche binnen. De 34-jarige Ier heeft veel ervaring in het rondewerk. In het verleden reed hij al voor Cofidis, AG2R, Tinkoff, Team Sky en nu verruilt hij BMC voor de door de vakantieboer gesponsorde wielerformatie.

Op het palmares van Roche staan onder meer twee ritten in de Ronde van Spanje, maar voor zijn nieuwe werkgever wordt hij vooral in huis gehaald om kennis en ervaring over te brengen op de jongere garde. "Ik ben enthousiast over het sportieve project dat Team Sunweb is. De rol die ik in de ploeg zal bekleden past mij perfect", sloot Roche het perspraatje af.

Cees Bol, Joris Nieuwenhuis en Max Kanter werden eerder al gepresenteerd als nieuwe rekruten.

Ensing en Andersen versterken vrouwentak Sunweb

Met de jonge Susanne Andersen en de ervaren Janneke Ensing heeft ook de vrouwenafdeling van Sunweb zich weten te versterken. Andersen komt over van Hitec Products, terwijl de Drentse Ensing het fluorisende tenue van Ale Cipollini verruilt voor het zwart-wit van Sunweb. 

Het pas 20-jarige Noorse sprinttalent stond volgens het communiqué al enige tijd op het verlanglijstje. "Ze heeft laten zien dat ze na een zware wedstrijd nog steeds beschikt over een sterke sprint. De focus zal liggen op het vergroten van haar motor. Ze zal in sommige sprints ook voor eigen kans mogen rijden", zo laat Hans Timmermans namens de formatie weten. Andersen zegt op haar beurt dat ze veel wil leren van Coryn Rivera, de Amerikaanse pocketsprintster die in 2017 de Ronde van Vlaanderen won.  

Ensing gaat na twee jaar weg bij Ale Cippollini. "Ik heb twee heel mooie jaren gehad, maar als ik kijk naar mijn carrière en mijn leeftijd, denk ik dat dit het moment is om nog een keer een stap als deze te maken. Daarbij is het de tweede keer dat Team Sunweb me benaderde of ik bij hen wilde komen rijden. Dat laat wel zien dat ze me graag willen hebben", zo schrijft de renster uit Gieten op haar site.

"Wat ik tot nu toe in het wielrennen vaak gemist heb, ten opzichte van het schaatsen, is de structuur die ik juist in het schaatsen erg gewend ben. Zo gingen we bij het schaatsen samen op trainingskamp, maar werd er ook tijdens het seizoen nog veel samen getraind. Dat is in het wielrennen vaak niet zo, maar bij Team Sunweb doen ze dat anders. Die visie van het team, de structuur die er staat, dat is denk ik iets dat bij mij past."

Andersen gaat, Uneken komt

Susanne Andersen mag dan weg zijn, het is niet dat Hitec volgend jaar om een snelle dame verlegen zal zitten. De rappe 18-jarige Lonneke Uneken staat bekend als één van de grootste talenten op Nederlandse bodem. Ze zal in haar debuutjaar bij de eliterensters rijden in het tenue van de Noorse ploeg die dit jaar wegens financiële problemen op de rand van de afgrond balanceerde.

"Hitec heeft me in juli zien rijden bij de Asser Jeugdtour, waar ik twee etappes won. Afgelopen weekend waren ze er ook bij toen ik in Sittard twee keer won in het Healthy Ageing Klassement. Maandag werd ik gebeld dat ze me graag een plek voor volgend jaar wilden aanbieden", zegt de Veendamse over haar overstap tegen RTV Noord.

Fahlin naar FDJ

FDJ – Nouvelle Aquitaine – Futuroscope heeft zich met Zweeds kampioene Emilia Fahlin versterkt. De 29-jarige werd onlangs nog tweede in de Ronde van Noorwegen achter Marianne Vos. Haar huidige ploeg Wiggle High5 houdt na dit seizoen op te bestaan, waardoor Fahlin op zoek moest naar een nieuwe werkgever. 

Villalobos

Ook Mexico is volgend jaar vertegenwoordigd in de WorldTour en wel dankzij Luis Ricardo Villalobos. Volgend jaar is hij in handen van EF Education First-Drapac p/b Cannondale. De ploeg zal de eerste helft van het seizoen geen gebruik maken van zijn diensten. De 20-jarige krijgt de ruimte om zich bij Aevolo, zijn huidige ploeg, verder te ontwikkelen.

De 20-jarige Mexicaanse klimmer kon volgens VeloNews ook naar LottoNL-Jumbo, maar deze aanbieding legde hij naast zich neer. "De aanbieding van Jonathan Vaughters past beter bij mijn ontwikkeling", zegt Villalobos tegen het Amerikaanse wielermedium.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...