HomeAchtergrondBoels Ladies Tour: Ook gemiste bocht houdt Van Vleuten niet van nieuwe...

Boels Ladies Tour: Ook gemiste bocht houdt Van Vleuten niet van nieuwe zege

Na de proloog heeft Annemiek van Vleuten nu ook de eerste rit in lijn in de Boels Ladies Tour op haar naam weten te schrijven. De Nederlandse van Mitchelton-SCOTT schudde een solo van bijna twintig kilometer uit haar benen, al werd het nog spannend.

Voor de rensters was in de eerste etappe van de Vrouwenronde van Nederland direct een lastig parkoers in de Gelderse grensstreek uitgetekend. In een omloop rondom Berg en Dal, die zeven keer moest worden afgelegd, wachtten achtereenvolgens de Van Randwijckweg, de Oude Holleweg, de Zevenheuvelenweg en de Vogelzang. In één van die eerste omlopen schudde Anna van der Breggen al eens aan de boom, maar meer dan een test bleek het niet.

Het commando werd niet veel later overgenomen door een ploeggenote van AvdB, Amalie Dideriksen. De Deense kampioene van Boels-Dolmans kleurde samen met Rossella Ratto (Cylance) de koers het langst, maar in de ultieme finale kwam het Italiaans-Deense duo niet meer in het stuk voor.

Amalie Dideriksen maakte samen met Rossella Ratto het mooie weer.

'Truc speciale van Boels' kan Van Vleuten niet stoppen

Op de laatste passage over de Oude Holleweg wist zich een supertrio af te scheiden. Met Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen waren de eerste twee in het klassement vertegenwoordigd in de vuurlinie en Elisa Longo Borghini wist eveneens haar wagonnetje aan te haken. Niet veel later wist ook Amanda Spratt aan te sluiten en zij was het die na een korte verdappering haar 35-jarige Nederlandse ploeggenote zou lanceren.

Van Vleuten was na haar versnelling direct weg, want de concurrentie kon niet mee met het geweld van de in het oranje gehulde Wageningse tempobeul. Al snel was de voorsprong van de oranjetruidrager riant te noemen. Onbedreigd leek ze op haar tiende zege van het seizoen af te stevenen, maar dat liep toch even anders. In de afzink na de achtste en laatste beklimming van de Van Randwijckweg nam de wereldkampioene tijdrijden namelijk de verkeerde afslag bij een splitsing.

"Boels was daar wegwerkzaamheden aan het uitvoeren. Ik wist eigenlijk wel dat ik daar naar links moest, maar een groot bord waar 'Boels' op stond gaf met een pijl rechtdoor aan. Ik dacht: 'raar', maar ben vanwege het bord toch rechtdoor gegaan", verklaart Van Vleuten de verwarring. De seingever die de vorige passages wel aan de splitsing stond was te vroeg vertrokken en de straat was ook niet meer afgesloten door een hek, zo blijkt uit onderzoek van Cyclingnews.

"Toen ik aan de wegwerkzaamheden raakte en over gravel reed wist ik natuurlijk dat ik fout zat en ben ik omgedraaid." Het onverwachte ommetje zou de proloogwinnares meer dan een halve minuut kosten. "Ik dacht dat het verloren was", vervolgt Van Vleuten haar verhaal. Maar niets bleek minder waar. Hoewel haar voorgift plotsklaps fors kleiner en het achtervolgende peloton groter was geworden bleef AvV de pedalen geselen. Het doorzettingsvermogen zou haar in Nijmegen alsnog de zege opleveren.

Gemengde gevoelens voor Van Vleuten

"Toen ik verkeerd reed had ik echt een grote voorsprong, en natuurlijk had ik ook aan de finish liever meer voorsprong gehad. Desondanks ik ben erg blij dat ik heb gewonnen; het is nu wel een episch ritje geworden", sloot een glunderende Van Vleuten haar relaas af.

Ze hield op de meet twaalf seconden over op de Sloveense Eugenia Bujak (BTC City Ljubljana), die als eerste van het peloton de top van de Nijmeegse Voerweg haalde. In die groep ook Anna van der Breggen, ook al kreeg zij nog vier extra seconden aan de broek.

Deze slordigheid zorgt ervoor dat Bujak nu de nieuwe nummer twee is in het klassement, op 29 tellen van de lijstaanvoerster. Van der Breggen zakt naar plaats zes, want achter de voorlopig ongenaakbare Van Vleuten staan veel vrouwen kort bijeen. Ellen van Dijk Leah Kirchmann en Lucinda Brand staan namens Sunweb ook nog voor AvdB in de rangschikking.

Morgen is het woord in de 21ste Boels Ladies Tour vermoedelijk niet aan de klassementsvrouwen. De vlakke, nagenoeg 130 kilometer lange rit van en naar Gennep lijkt namelijk geknipt voor de sprintsters. Zaterdag wacht de traditionele heuvelrit door het zuiden van Limburg. De ronde wordt zondag afgesloten met een individuele tijdrit in en om Roosendaal.  

Eind goed, al goed: Annemiek van Vleuten verstevigt haar leidende positie in het klassement.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

ASO presenteert eerste drie etappes Tour de France 2025

De volgende editie van de Tour gaat pas over een half jaar van start,...

Franck Alaphilippe vliegt buiten bij Soudal Quick-Step: ‘Spanningen tussen Julian en Lefevere’

Soudal Quick-Step heeft beslist om het contract van Franck Alaphilippe niet te verlengen. De...

Demi Vollering over druk: ‘Wat me vooral triggert is onzekerheid, als je te zeker bent word je lui’

Volgend seizoen zal ze druk voelen van het moeten bevestigen. "Ik voel dan vooral...

Museeuw gelooft (nog) niet in Tourwinst Evenepoel: ‘Hij maakt meer kans bij een ander team’

Remco Evenepoel is amper 23 jaar oud, maar heeft al een wereldtitel op de...

Meer zoals dit

Demi Vollering over druk: ‘Wat me vooral triggert is onzekerheid, als je te zeker bent word je lui’

Volgend seizoen zal ze druk voelen van het moeten bevestigen. "Ik voel dan vooral...

Museeuw gelooft (nog) niet in Tourwinst Evenepoel: ‘Hij maakt meer kans bij een ander team’

Remco Evenepoel is amper 23 jaar oud, maar heeft al een wereldtitel op de...

Van Baarle gelooft in klassementsambities Van Aert: ‘Hij heeft een heel grote motor’

Na jarenlang geknecht te hebben in de Tour, mag Wout van Aert volgend jaar...