Tour vandaag: Pau-zenummer op weg naar beslissende slottweedaagse

Wie na de ultrakorte bergrit van gisteren vandaag opnieuw op een spectaculairer bergetappe had gehoopt komt bedrogen uit. Vandaag blijft het bij van een afstandje naar de bergen kijken op weg naar de twee allesbeslissende Touretappes.

Zonnebloemen

Trie-sur-Baïse is een verwaarloosbaar klein dorpje, met net iets meer dan 1.000 inwoners. Nadat in de middeleeuwen de Latijnse naam Tria werd gegeven aan het dorp, werd in de Franse taal deze naam omgebogen tot Trie. Sur-Baïse wil aanduiden dat er een rivier genaamd de Baïse stroomt door het plaatsje en niets is minder waar. Maar noch de Baïse, noch de plaats eromheen zijn belangrijk voor de omgeving.

Toch was op religieus gebied Trie in de middeleeuwen wel belangrijk. Een aantal bouwwerken in het dorp werden tijdens de Honderdjarige Oorlog vernietigd en moesten in de 14de eeuw worden heropgebouwd. Daarna bleef het betrekkelijk rustig in Trie. Tot vandaag. Voor het eerst is de bescheiden nederzetting namelijk etappeplaats in de Tour.

Britse brigade

Aankomstplaats Pau is dan weer iets bekender. Vooral wij wielerliefhebbers kennen Pau maar al te goed. Het is de grootste stad van de Pyreneeën en daarom een veelbezochte plaats in de Tour de France. Dit jaar wordt de zeventigste keer. Vaak worden hier trouwens ook rustdagen gehouden, maar dat is dit jaar niet het geval, hoewel sommigen de etappe van vandaag als een soort actieve rustdag zouden kunnen beschouwen. Voor Froome misschien een verademing nadat hij gisteren in de afdaling van de Portet d'Aspet op weg naar de ploegbussen onderuit werd gemaaid door een dienstdoende agent.

In Pau vond tijdens de 19de eeuw een invasie van Britten plaats, die het in de stad zo naar hun zin hadden dat ze er kwamen wonen. De eerste golfclub op het Europese vasteland ontstond in Pau en ook de gebroeders Wright uit de Verenigde Staten richten er een vliegschool op. Vanaf 1914 is het opleidingscentrum van de Franse luchtmacht dan ook in deze stad gevestigd.

Vorig jaar won Marcel Kittel in Pau, maar ook hebben vaak genoeg vluchters het gered tot in de Pyreneeën-stad. Als dat dit jaar weer zo is, zal er vast wel een aanvaller zijn die op de Côte d’Anos op 17 kilometer van de streep zijn billen aan de andere vluchters wil laten zien.

Léon van Bon maakt nu naam als wielerfotograaf. Twintig jaar geleden won hij in Pau.

Nederlandse winnaars in Pau zijn er trouwens ook genoeg. Léon van Bon was in 1998 de laatste. Rob Harmeling (1992), Erik Breukink (1987), Adrie van der Poel (1988), Gerrie Knetemann (1980), Henk Lubberding (1978) en Theo Middelkamp (1938) gingen hem voor. Lukt het twintig jaar na Van Bon weer? Dan zal het vermoedelijk van een Nederlandse vluchter moeten komen.

Parkoersbouwer Thierry Gouvenou had ervoor kunnen kiezen om tussen Trie-sur-Baïse en Pau nog wat serieuze beklimmingen te leggen, maar de twee hellingen van vandaag zijn pietluttige obstakels. Het zijn geen verkeersdrempels, maar het scheelt niet veel als je het vergelijkt met het geweld dat morgen nog komt. Ook buiten de gecategoriseerde klimmetjes zijn er nog hoogtemeters te overwinnen, maar veel stelt het allemaal niet voor.

Bij het zien van zo'n wedstrijdprofiel in de eerste Tourweek zou er maar één scenario realistisch zijn. Sprinten. Maar nu is het nog maar de vraag of de snelle mannen wel kunnen spurten om de zege. Vele topsprinters zijn immers al naar huis en nu groenetruidrager zeker niet ongeschonden uit de vorige rit is gekomen lijkt het niet realistisch dat hij nu serieus kan meedoen om de zege, zelfs al is het Peter Sagan. Het zesde groen thuisbrengen zal belangrijker zijn dan veel risico's nemen in de sprint.

Nog meer rappe snaken die over zijn? Denk eens aan een Alexander Kristoff, Sonny Colbrelli, Arnaud Démare, John Degenkolb, Christophe Laporte, Andrea Pasqualon, Timothy Dupont, Dion Smith, Thomas Boudat, Nikias Arndt, Edvald Boasson Hagen. De vraag is of de ploegen van deze sprinters voldoende manschappen op de been kunnen (of willen) brengen om een vlucht terug te pakken. 

Wie er allemaal in de vlucht kunnen zitten? Een hoop. Maar in ieder geval gaan mannen als Sylvain Chavanel, Jérôme Cousin, Nicolas Edet, Marco Minnaard, Niki Terpstra en andere patriotten ongetwijfeld de knuppel in het hoenderhok gooien. Een groep van een man of tien die vooruitblijft is zeker geen ondenkbaar scenario als UAE Team Emirates, Groupama-FDJ of andere ploegen niet tot het uiterste willen gaan.

Voor de klassementsmannen wordt dit een dag van donders goed oppassen. Het is verleidelijk om de teugels even te laten vieren, maar daarvan mag nog zeker geen sprake zijn. Een foutje is immers snel gemaakt. Goed eten en drinken, uit de problemen blijven in de geniepige slotfase en goed de concurrentie in de gaten blijven houden. Als je een paar seconden kunt pakken moet je het vooral niet nalaten, ook al is die kans niet heel groot.