Tour Vandaag: Gaviria is de te kloppen man

Vandaag is een lange nagenoeg vlakke etappe die door de sprinters betwist gaat worden of krijgen we een verrassing?
Stage profile

Tegen de zin van Dumoulin

Om de officiële eerste Tour-week af te sluiten gebruikt de organisatie de allerlangste etappe van de ronde. 231 kilometers over hoofdzakelijk vlakke wegen: twee jaar geleden zagen we Tom Dumoulin een cynische gaapbeweging maken om het nut van een dergelijke etappe uit te beelden aan de internationale wielerwereld.

Fougères

Nadat we in etappe 6 eindelijk eens het binnenland in zijn gedoken op weg naar de Mûr de Bretagne, lijken we in rit 7 de kust toch echt voorgoed vaarwel te zeggen in deze Tour.

Met nadruk op lijken.

Fougères is een van de mooiere plaatsen in Bretagne en een toeristische trekpleister voor zij die van kastelen en andere overblijfselen uit de vroegere jaren houden.

Het middeleeuwse kasteel van Fougères is een van de grootste kastelen van het land. Het hoofdgebouw van het kasteel aan de westelijke kant van de stad is weliswaar grotendeels verwoest, de torens en muren zijn nog intact en in goede staat.

De Notre-Damepoort en de daaraan grenzende wijk Saint-Sulpice zijn ook veelbezochte locaties in Fougères, al zal het peloton de startplaats vooral als een last zien.

Historie

De start is namelijk vrij dicht bij de kust en finishplaats Chartres. Dat ligt even ten zuiden van Parijs en is vooral bekend vanwege de Kathedraal van Chartres. De Cathédrale Notre Dame de Chartres is een van de grootste en bekendste kathedralen van het land. Het gebouw staat op een heuvel met uitzicht over de benedenstad (basse ville) en is omringd door een historisch gedeelte van de stad.

Beneden stroomt de Eure, waar ook veel middeleeuwse bouwwerken, straten en bruggen te zien zijn.

De kathedraal herbergt onder meer het Sancta Camisa: een kleed dat gedragen zou zijn door Maria toen ze onder het kruis van de stervende Jezus stond. Een kleinzoon van Karel de Grote genaamd Karel de Kale schonk dit kleed aan de kerk. De gebrandschilderde ramen van de kathedraal worden beschouwd als niet-klassieke wereldwonderen.

Het peloton krijgt onderweg een aantal niet noemenswaardige hellinkjes te verwerken en zal de hele dag dus bezig zijn met de massasprint. En door de afstand van de rit zal het toch een sprinter met inhoud moeten zijn, die hier de bloemen pakt.

De laatste kilometer.

Favorieten

De kans op waaiers lijkt vandaag klein dus het is vandaag een dag voor de sprinters. En van alle sprinters heeft Fernando Gaviria het meeste succes gehad in de vlakke etappes. Hij beschikt over de beste sprint trein en is daarmee moeilijk te verslaan. In de laatste sprint zagen we André Greipel een mooie poging doen, hij moest echter van iets te ver komen en viel stil.

Als Greipel zijn sprint beter timet staat hij wellicht op het hoogste schavotje vandaag.

Verder is Peter Sagan er iedere sprint als de kippen bij. Het is te danken aan zijn efficiënte manier van door het peloton rijden en geweldige explosie. Qua pure snelheid moet hij het toch afleggen tegen Marcel Kittel, maar de Duitser zit iedere keer veel te ver van achter als hij zijn sprint inzet. Hetzelfde geldt voor Dylan Groenewegen, hij heeft laten zien de snelheid te beschikken om te winnen. Arnaud Démare mag niet ontbreken, hij zat er al eens dichtbij in etappe 2.

Peter Sagan met Sonny Colbrelli die zijn wiel scherp in de gaten houdt.

De sprint kent deze keer geen licht oplopende finishstraat. Dat is in het nadeel voor Sonny Colbrelli, maar wie weet pakt hij toch flink uit. Mark Cavendish lijkt niet in top vorm te verkeren, maar de snelle Brit kun je nooit uitvlakken. John Degenkolb is ook een man die nog opzoek is naar zijn sprint benen, hij zit iedere keer wel goed geplaatst. 

Favorieten volgens Wieler Revue

****

Fernando Gaviria

***

Marcel Kittel, André Greipel

**

Peter Sagan, Sonny Colbrelli, Arnaud Démare, Dylan Groenewegen

*

Mark Cavendish, Sonny Colbrelli, John Degenkolb, Alexander Kristoff, Timothy Dupont, Andrea Pasqualon & Cristophe Laporte

Winactie 

Wie wint de zevende Touretappe? Voorspel de winnaar op Facebook of Twitter en maak kans op een versie van Pro Cycling Manager 2018 (PC) of Tour de France 2018 (PS4 of Xbox One)!

Laatste nieuws