Voorbeschouwing: wie pakt de witte trui voor het jongerenklassement?

Het jongerenklassement is misschien niet even belangrijk als de felbegeerde gele trui, toch geeft het maagdelijk wit altijd een goede indicatie van de aanstaande lichting topcoureurs. Wieler Revue blikt vooruit op dit Tourklassement.

Witte trui

Historie

De witte trui straalt reinheid uit. Voor renners wier carrières nog niet bevlekt zijn tegenspoed. Tegelijkertijd doe je als drager van de witte trui meteen een belofte: het talent dat de renner tot winnaar van het jongerenklassement bracht, zal later van pas komen bij de strijd om het geel. 

Maar toch: van de 37 verschillende winnaars van het jongerenklassement, slaagden tot nu toe slechts zes renners erin om beide truien op hun palmares te schrijven. Greg LeMond en Marco Pantani pakten later in hun carrière ook de Tour, terwijl Laurent Fignon, Jan Ullrich, Alberto Contador en Andy Schleck het talent hadden om én het jongerenklassement, én de gele trui in hetzelfde jaar te winnen. 

Andy Schleck met zijn witte trui

Soms wint ook een renner van wie we later niets meer horen. Raúl Alcalá bijvoorbeeld. De Mexicaan won in 1987 de witte trui. In '89 en '90 pakte hij nog een Touretappe, maar verder waren het voornamelijk koersen op het Amerikaanse continent waarin hij zegevierde. Of Benoît Salmon. Deze Breton werd in zijn allereerste Ronde van Frankrijk uitgesloten; hij hing aan de ploegleiderswagen. Twee jaar later stond hij op het eindpodium als winnaar van het jongerenklassement. De enige overwinning die hij daarna nog boekte, was ritwinst in de Midi-Libre van 2001. 

En wat te denken van onze eigen Eddy Bouwmans? De Brabantse klimmer werd dankzij Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse prof bij Panasonic. In 1992 verraste Bouwmans door veertiende te worden in de Tour, goed voor het jongerenklassement. Hij houdt Pascal Lino en Richard Virenque achter zich. Een jaar later zegeviert hij nog in de Classique des Alpes, maar de Tour wordt een fiasco. Hij wint niets meer, stopt in 1996 met wielrennen om in 1997 zich nog een jaartje aan te sluiten bij Team Foreldorado. Maar geen succes: op z'n 29ste hangt Bouwmans definitief zijn fiets aan de wilgen. 

In de recente jaren blonk Nairo Quintana uit in het jongerenklassement. De Colombiaan won in 2013 en 2015. Een Tourzege zat er voor hem nog niet in; wie weet dit jaar. In 2016 en 2017 was het feest bij de familie Yates. Adam won twee jaar geleden, tweelingbroer Simon pakte het wit vorig jaar. 

Regels

In tegenstelling tot de andere Tourklassementen, dingt niet iedere deelnemer mee naar het jongerenklassement. Enkel de renners die na 1 januari 1993 geboren zijn, worden meegeteld. Verder gaat het in het klassement om tijd. Kort gezegd wint de renner die na 1 januari 1993 geboren is en het Tourparkoers het snelste aflegt, het jongerenklassement. 

Favorieten

29 renners dingen mee naar het jongerenklassement dit jaar. De jongste van dat gezelschap, Egan Arley Bernal, is wellicht meteen de grootste kanshebber op het wit in Parijs. De 21-jarige Colombiaan van Team Sky won de Ronde van Californië, werd tweede in Romandië en is de tijdritkampioen van zijn land. Met zo'n erelijst kun je zeggen is een mooie plek in de top 10 goed mogelijk voor Bernal, ware het niet dat Chris Froome de absolute kopman is bij Sky. Zijn eigen ambities moeten dus nog een tijdje de ijskast in, maar waarom zou de Colombiaan het jongerenklassement niet kunnen winnen?

Omdat ene David Gaudu ook meedoet, bijvoorbeeld. Deze Fransman is een paar maanden ouder dan Bernal en Gaudu's erelijst is wat minder indrukwekkend. Bij afwezigheid van kopman Thibaut Pinot in het FDJ-kamp krijgt de winnaar van de Tour de l'Avenir 2016 alle vertrouwen van Marc Madiot. 

Egan Bernal in de Tour of California

Ook al zo'n talent: Pierre Latour. Meerdere top 10-plaatsen in diverse etappekoersen, het Frans kampioenschap tijdrijden, hier en daar een jongerentrui... een typische ronderenner, dus. En dat komt goed uit, want het jongerenklassement gaat op tijd en dan is een allrounder vaak in het voordeel. Helaas voor Latour is Romain Bardet de absolute kopman bij AG2R-La Mondiale. Neemt niet weg dat de 24-jarige Fransman ver kan komen in deze Tour.

Andere favorieten? Let op Gianni Moscon, die aan zijn eerste Tour de France begint. En de Vlaamse alleskunner Tiesj Benoot, die al het jongerenklassement van Tirenno-Adriatico mee naar Gent nam. En niet te vergeten: Guillaume Martin. De 25-jarige renner van Wanty-Groupe Gobert reed een uitstekende Critérium du Dauphiné en is kopman bij de Belgische formatie. 

Favorieten:

***** Egan Arley Bernal

**** David Gaudu, Guillaume Martin

*** Pierre Latour, Gianni Moscon, Tiesj Benoot

** Marc Soler, David Felipe Martinez, Antwan Tolhoek, Gregor Mühlberger

* Amund Grondahl Jansen, Søren Kragh Andersen, Fabien Grellier, Michael Gogl