HomeKlassiekersRonde van Vlaanderen-winnaar Niki Terpstra na zegetocht: 'Dit is een droom'

Ronde van Vlaanderen-winnaar Niki Terpstra na zegetocht: ‘Dit is een droom’

In het flashinterview na de finish van de door hem gewonnen Ronde van Vlaanderen deed Niki Terpstra geen enkele moeite om zijn blijdschap te verbergen. "Ongelooflijk, dit is zo gaaf", begon de laureaat zijn verhaal.

Hij vervolgde: "Ik heb altijd gedroomd van de Ronde en Parijs-Roubaix en nu heb ik ze allebei gewonnen. Dat is gewoon een droom…"

Toen Niki Terpstra na zijn solo als eerste over de finishlijn in Oudenaarde kwam klonk het na de E3 Harelbeke door hem geciteerde nummer 'Banaan' van Jebroer door de speakers. En in zijn eerste officiële interview na het winnen van zijn tweede monument pakte hij opnieuw uit met een verwijzing naar een liedtekst. 

'Liefde voor de koers'

"Ik reed naar de Oude Kwaremont toe en ik wist dat ik die groep moest pakken", vervolgde Terpstra. "Ik bouwde op, ik bouwde op, ik bouwde op en al het bloed spoot naar m’n kop. Het was de liefde, de liefde voor de koers", zei hij vrij naar 'Liefde voor muziek' van Raymond van het Groenewoud. 

De Noord-Hollander reed op de top van de Kruisberg Vincenzo Nibali, die even daarvoor uit de groep der favorieten was gedemarreerd, glad uit het wiel. De winnaar van Milaan-Sanremo was de laatste in het elitegezelschap die het wiel van Terpstra moest laten gaan. Alleen ging de opperwolf van Quick-Step Floors op jacht naar de drie koplopers, Mads Pedersen en landgenoten Dylan van Baarle en Sebastian Langeveld.

Erop en erover

In de afdaling naar de Oude Kwaremont kreeg de Nederlander het lastig, maar bergop maakte Terpstra het verschil in geen tijd goed. "Op de Kwaremont kreeg ik ze in zicht. Toen dacht ik: 'nu moet ik er overheen ook'", besloot hij moe maar voldaan. Van Baarle en Langeveld moesten hem direct laten gaan. Pedersen bleef nog enige tijd op enkele seconden hangen, maar ook hij kon Terpstra niet meer bijbenen.

Dat Terpstra vaker songteksten citeert is geen groot geheim meer. Naast 'Liefde voor muziek' en 'Banaan'. In het verleden refereerde hij al naar 'Als je wint heb je vrienden' van Henny Vrienten en Herman Brood en 'Maximum Overdrive' van 2 Unlimited. In het gesprek met Karl Vannieuwkerke na de podiumceremonie citeerde Terpstra ook nog uit 'Tijdmachine' van Dio en Sef.

Geschiedenisboeken

Na Le Samyn en de E3 Harelbeke is het de derde Vlaamse voorjaarszege van Terpstra dit seizoen. Zijn zege is de eerste overwinning van een Nederlandse man sinds 1986, toen Adrie van der Poel Vlaanderens Mooiste won.

Terpstra is de dertiende renner die er in slaagt om zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix weet te winnen. Twee landgenoten reden zich eerder al op deze wijze de geschiedenisboeken in: Jan Raas en Hennie Kuiper hebben ook Vlaanderens Mooiste en de Helleklassieker op hun palmares staan.  

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Gran Piemonte | Kooij weet niet terug te keren na klim, zege gaat naar Ivan García Cortina

De Gran Piemonte - de laatste Italiaanse afspraak voor de Ronde van Lombardije -...

Interview | Meesterhelpers Evenepoel: ‘Hij wordt soms neergezet als haantje de voorste, maar zo is hij totaal niet’

Hoewel Evenepoel het laatste jaar rustiger geworden is, roept hij nog steeds verschillende reacties...

Dit is de (fraaie) fiets waarmee Mathieu van der Poel zondag het WK gravel rijdt

Na z'n mislukte WK op de weg betwist Mathieu van der Poel aankomende zondag...

Kopecky reageert op tweede plek WK: ‘Had moeten reageren’

Lotte Kopecky kent met zeges in de Strade Bianche en Ronde van Vlaanderen een...

Meer zoals dit

Armstrong: ‘Patrick Lefevere moet razend zijn na de Ronde!’

Lance Armstrong denkt dat ploegbaas Patrick Lefevere ontploft is na de magere prestaties van zijn team Quick Step-Alpha Vinyl in de Ronde van Vlaanderen.

Mathieu van der Poel: ‘Nog nooit zo verzuurd geweest op de Paterberg’

Mathieu van der Poel was euforisch na afloop van zijn tweede zege in de Ronde van. Vlaanderen. De kopman van Alpecin-Fenix bekende na afloop alle zeilen bij te moeten zetten om Tadej Pogacar te volgen.

Video | Van Aert past definitief voor Ronde van Vlaanderen

Wout Van Aert past definitief voor de Ronde van Vlaanderen. De Belgische kampioen heeft positief getest op corona.